Soczyste kotlety wieprzowe z jabkami i bekonem - idealne na jesienny obiad
2022-09-22
łatwy
25 min
4
Kotlety wieprzowe ze schabu z kością mogą być soczyste i pełne smaku, jeśli przyrządzimy je z jabłkami i podsmażonym bekonem. Zwykłe kotlety polane aromatycznym sosem jabłkowym, posypane podsmażonym boczkiem smakują po prostu wybornie.
SKŁADNIKI
- 4 grubsze plastry chudego boczku wędzonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 kotlety wieprzowe z kością
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 duże winne jabłko
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokrój w sporą kostkę i na dużej patelni podsmaż go, aż będzie prawie chrupiący. Zdejmij boczek z patelni, 3 łyżki wytopionego tłuszczu zachowaj, resztę wyrzuć.
- Dopraw kotlety wieprzowe solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki oleju. Dodaj kotlety wieprzowe. Smaż przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Zdejmij je z patelni na talerz i przykryj folią.
- Dodaj odłożony tłuszcz z bekonu na patelnię, postaw ją na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż ją przez 3 minuty lub do zmiękczenia. Dodaj czosnek. Dodaj jabłka, sól i pieprz i smaż jeszcze minutę.
- Dodaj bulion z kurczaka, sok jabłkowy i musztardę dijon. Wymieszaj, do połączenia składników. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż zredukuje swoją objętość prawie o połowę. Powinno to zająć około 5 minut.
- Zmniejsz ogień i dodaj masło, mieszaj aż się połączy z sosem. Połóż kotlety z powrotem na patelnię i podgrzej je w sosie. Podawaj posypane podsmażonym boczkiem, z łyżką duszonych jabłek oraz sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne