Soczyste kotlety wieprzowe z jabkami i bekonem - idealne na jesienny obiad

Soczyste kotlety wieprzowe z jabkami i bekonem - idealne na jesienny obiad
Autor: Shutterstock Zwykłe schabowe z kością zmień w królewską ucztę, gdy przygotujesz je zgodnie z tym przepisem
łatwy
25 min
4

Kotlety wieprzowe ze schabu z kością mogą być soczyste i pełne smaku, jeśli przyrządzimy je z jabłkami i podsmażonym bekonem. Zwykłe kotlety polane aromatycznym sosem jabłkowym, posypane podsmażonym boczkiem  smakują po prostu wybornie.

SKŁADNIKI

  • 4 grubsze plastry chudego boczku wędzonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 kotlety wieprzowe z kością
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 duże winne jabłko
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokrój w sporą kostkę i na dużej patelni podsmaż go, aż będzie prawie chrupiący. Zdejmij boczek z patelni, 3 łyżki wytopionego  tłuszczu zachowaj, resztę wyrzuć.
  • Dopraw kotlety wieprzowe solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki oleju. Dodaj kotlety wieprzowe. Smaż przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Zdejmij je z patelni na talerz i przykryj folią.
  • Dodaj odłożony tłuszcz z bekonu na patelnię, postaw ją na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż ją przez 3 minuty lub do zmiękczenia. Dodaj czosnek. Dodaj jabłka, sól i pieprz i smaż jeszcze minutę.
  • Dodaj bulion z kurczaka, sok jabłkowy i musztardę dijon. Wymieszaj, do połączenia składników. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż zredukuje swoją objętość  prawie o połowę. Powinno to zająć około 5 minut.
  • Zmniejsz ogień i dodaj masło, mieszaj aż się połączy z sosem. Połóż kotlety z powrotem na patelnię i podgrzej je w sosie. Podawaj posypane podsmażonym boczkiem, z łyżką duszonych jabłek oraz sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej