Soczyste kotlety wieprzowe pieczone z cebulą i przyprawami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kotlety wieprzowe pieczone z cebulą i przyprawami to łatwy sposób na soczyste mięso bez większego wysiłku. W naszym zabieganym świecie przepis na pieczone kotlety to prawdziwe wybawienie. Przygotowanie zajmie wam tylko chwilę, a resztę zrobi za was piekarnik.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6-8 kotletów wieprzowych ze schabu środkowego z kością, karkówki lub łopatki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 1-3 listki laurowe
- 2 łyżeczki przyprawy ziołowej do mięsa: papryki słodkiej, chili, majeranku, ziela angielskiego
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół np. koperku
- 1 arkusz folii aluminiowej
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety przyprawić solą oraz ziołami. Cebulę pokroić na krążki.
- Na arkuszu folii aluminiowej ułożyć kotlety przekładając je krążkami cebuli, ziarnkami pieprzu i pokruszonymi listkami laurowymi.
- Folię aluminiową zawinąć szczelnie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
- Mięso wstawić od piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec 1 godzinę. Na 10 minut przed końce, ostrożnie rozwinąć folię i pozwolić mięsu zrumienić się.
- Sos który się wytworzy można zużyć do polania ziemniaków, kaszy lub makaronu.