Soczyste kotlety wieprzowe pieczone z cebulą i przyprawami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Kotlety wieprzowe pieczone z cebulą i przyprawami to łatwy sposób na soczyste mięso bez większego wysiłku. W naszym zabieganym świecie przepis na pieczone kotlety to prawdziwe wybawienie. Przygotowanie zajmie wam tylko chwilę, a resztę zrobi za was piekarnik.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6-8 kotletów wieprzowych ze schabu środkowego z kością, karkówki lub łopatki
 - 1 cebula
 - 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
 - 1-3 listki laurowe
 - 2 łyżeczki przyprawy ziołowej do mięsa: papryki słodkiej, chili, majeranku, ziela angielskiego
 - 1 łyżka posiekanych świeżych ziół np. koperku
 - 1 arkusz folii aluminiowej
 - sól do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety przyprawić solą oraz ziołami. Cebulę pokroić na krążki.
 - Na arkuszu folii aluminiowej ułożyć kotlety przekładając je krążkami cebuli, ziarnkami pieprzu i pokruszonymi listkami laurowymi.
 - Folię aluminiową zawinąć szczelnie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
 - Mięso wstawić od piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec 1 godzinę. Na 10 minut przed końce, ostrożnie rozwinąć folię i pozwolić mięsu zrumienić się.
 - Sos który się wytworzy można zużyć do polania ziemniaków, kaszy lub makaronu.