Soczyste i pyszne ćwiartki kurczaka pieczone z marchewkami i pieczarkami
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Ćwiartki kurczaka pieczone z marchewkami i pieczarkami to sprytne danie obiadowe. Z jednej blachy mamy soczyste nóżki kurczaka i pyszne warzywa.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 nóżek z kurczaka, tak zwanej tylnej ćwiartki
- 350-400 g pieczarek
- 300-350 g marchewki karotki, świeżej lub mrożonej
- 6-8 ząbków czosnku
- ¼ szklanki majonezu
- 2 łyżki masła, stopionego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki świeżo posiekanych ziół, natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- 1 ½ łyżeczki soli kuchennej
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki chili w proszku
- ½ łyżeczki mielonej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małej misce połącz majonez, stopione masło, zioła i czosnek.
- W osobnej małej misce wymieszaj sól, pieprz, chili w proszku i paprykę.
- Pieczarki przekrój na połówki. Marchewkę posiekaj na talarki. Ząbki czosnku pozostaw w łupince.
- Włóż kurczaka, pieczarki, marchewkę i ząbki czosnku do naczynia żaroodpornego.
- Zalej składniki majonezem, wymieszaj i równomiernie rozsmaruj. Przypraw przygotowaną połową mieszanki przypraw. Wymieszaj.
- Wierzch posyp pozostałą połową przypraw.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, bez przykrycia, przez 50-60 minut, w razie potrzeby dłużej.
- Jeśli ćwiartki z kurczaka są gotowe, ale nie mają chrupiącej skórki, to włączyć górny grill i opiekać przez 5 minut.
- Podawać prosto z piekarnika.