Soczysta pierś kurczaka pod pierzynką z ryżu i ananasa. Rozkosz dla podniebienia!

Soczysta pierś kurczaka pod pierzynką z ryżu i ananasa
Autor: Shutterstock.com Soczysta pierś kurczaka pod pierzynką z ryżu i ananasa
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Soczysta pierś kurczaka jest niesamowicie smaczna. Jednak łatwo ją wysuszyć. Najlepiej plastry piersi kurczaka piec pod przykryciem. Albo okryć je askamitnym ryżem z pełnym soczystości ananasem i zapiec. Pierś kurczaka pod ta rozkoszną pierzynką jest nieziemsko pyszna! Wypróbuj przepis i zadziw bliskich! 

SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi kurczaka, przecięte horyzontalnie na pół 
  • 100 g ryżu surowego, 1 torebka
  • 80 g świeżego ananasa 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • sól i pieprz
  • 80 g tartego sera 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połówki filetu z piersi kurczaka lekko zbić, aby wyrównać grubość. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.
  • Ryż ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić.
  • Do ryżu dodać pokrojonego w kostkę ananasa, sok z cytryny, przyprawy. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić wedłu własnego smaku. 
  • Plastry piersi kurczak ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą pierś nałożyć porcję ryżu z ananasem. Posypać tartym serem. 
  • Piersi wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C. 
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej