Soczysta pierś kurczaka pod pierzynką z ryżu i ananasa. Rozkosz dla podniebienia!
2021-11-28
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Soczysta pierś kurczaka jest niesamowicie smaczna. Jednak łatwo ją wysuszyć. Najlepiej plastry piersi kurczaka piec pod przykryciem. Albo okryć je askamitnym ryżem z pełnym soczystości ananasem i zapiec. Pierś kurczaka pod ta rozkoszną pierzynką jest nieziemsko pyszna! Wypróbuj przepis i zadziw bliskich!
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi kurczaka, przecięte horyzontalnie na pół
- 100 g ryżu surowego, 1 torebka
- 80 g świeżego ananasa
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- sól i pieprz
- 80 g tartego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połówki filetu z piersi kurczaka lekko zbić, aby wyrównać grubość. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić.
- Do ryżu dodać pokrojonego w kostkę ananasa, sok z cytryny, przyprawy. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić wedłu własnego smaku.
- Plastry piersi kurczak ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą pierś nałożyć porcję ryżu z ananasem. Posypać tartym serem.
- Piersi wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania