Soczysta pieczeń z mięsa mielonego

2019-09-06
Soczysta pieczeń z mięsa mielonego
Autor: Shutterstock Pieczeń z mięsa mielonego to pyszne i soczyste mięsne danie.
łatwy
40 min
4

Pieczeń z mielonego mięsa możesz podać na obiad, na przykład z ziemniakami z wody lub puree i mizerią. Świetnie smakuje również pokrojona cienko na kanapkach ze świeżego chleba.

Składniki

1 kg mięsa mielonego

2 jajka

0,5 czerwonej papryki

300 g pieczarek

1 cebula

1 pęczek natki

0,5 szklanki bułki tartej

szczypta mielonego chili

masło do smażenia

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć razem na maśle.

Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę i wymieszać z mięsem, dodać posiekaną natkę, jajka i bułkę tartą.

Przyprawić solą, pieprzem i chili. Wyrobić masę, po czym wyłożyć ją na folię aluminiową.

Uformować prostokąt o grubości 1 cm i wyłożyć na niego pieczarki z cebulą.

Zwinąć mięso w rulon i skleić końce. Włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 st. C ok 60 min, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 min.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska