Soczysta pieczeń z mięsa mielonego. Znakomita na co dzień i i od święta
2022-12-21
łatwy
40 min
4
Pieczeń z mielonego mięsa możesz podać na obiad, na przykład z ziemniakami z wody lub puree i mizerią. Świetnie smakuje również pokrojona cienko na kanapkach ze świeżego chleba.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 0,5 czerwonej papryki
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 pęczek natki
- 0,5 szklanki bułki tartej
- szczypta mielonego chili
- masło do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć razem na maśle.
- Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę i wymieszać z mięsem, dodać posiekaną natkę, jajka i bułkę tartą.
- Przyprawić solą, pieprzem i chili. Wyrobić masę, po czym wyłożyć ją na folię aluminiową.
- Uformować prostokąt o grubości 1 cm i wyłożyć na niego pieczarki z cebulą.
- Zwinąć mięso w rulon i skleić końce. Włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 st. C ok 60 min, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 min.
5 zasad, jak upiec mięso