Soczysta pieczeń z mięsa mielonego. Znakomita na co dzień i i od święta

2022-12-21
Soczysta pieczeń z mięsa mielonego
Autor: Shutterstock Pieczeń z mięsa mielonego to pyszne i soczyste mięsne danie.
łatwy
40 min
4

Pieczeń z mielonego mięsa możesz podać na obiad, na przykład z ziemniakami z wody lub puree i mizerią. Świetnie smakuje również pokrojona cienko na kanapkach ze świeżego chleba.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • szczypta mielonego chili
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć razem na maśle.
  • Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę i wymieszać z mięsem, dodać posiekaną natkę, jajka i bułkę tartą.
  • Przyprawić solą, pieprzem i chili. Wyrobić masę, po czym wyłożyć ją na folię aluminiową.
  • Uformować prostokąt o grubości 1 cm i wyłożyć na niego pieczarki z cebulą.
  • Zwinąć mięso w rulon i skleić końce. Włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  • Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 st. C ok 60 min, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 min.
5 zasad, jak upiec mięso