Smażone serduszka kurze w panierce: tani obiad dla całej rodziny

Smażone serduszka kurze w panierce: tani obiad dla całej rodziny
Autor: Shutterstock Panierowane serduszka kurze to pyszny obiad lub przekąska
łatwy
45 min
4

Smażone serduszka kurze w panierce to tani obiad dla całej rodziny lub ekonomiczna przekąska imprezowa. Kurze serduszka są niedrogie, można z nich przyrządzić gulasz, a nawet szaszłyk. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg kurzych serduszek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka i tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże kurze serduszka zalać zimną wodą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Woda wypłucze resztki krwi, co jest konieczne.
  • Serduszka wypłukać, umyć pod bieżącą wodą, odciąć żyły. Każde serduszko przeciąć na pół, ale nie do końca, tak aby połówki nadal były ze sobą połączone.
  • Serduszka zbić lekko tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać ich grubość.
  • Serduszka wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
  • Jajka ubić z 2 łyżkami wody i szczyptą soli.
  • Każde zbite serduszko obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku i tartej bułce.
  • Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia, jednak nie dłużej niż po 1 minucie z każdej strony, inaczej staną się twarde.
  • Podawać z frytkami i ostrym sosem pomidorowym.