Smażona polędwiczka wieprzowa w sosie ziołowym: przepis na obiad w pół godziny
2022-02-21
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Obiad w pół godziny - całkowicie możliwe! Wystarczy wybrać odpowiednie dania, a także sprawnie zorganizować sobie pracę. Smażona polędwiczka wieprzowa to jedno z takich dań, które wyśmienicie smakują, a nie wymagają długiego stania przy kuchni.
SKŁADNIKI
- 1 duża polędwiczka,
- łyżeczka masła,
- 2 łyżeczki oliwy
- garść posiekanych świeżych ziół: natki, tymianku i bazylii
- ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
- 200 ml śmietany
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój polędwiczkę w plastry o grubości 3 cm, lekko rozbij je pięścią.
- Rozgrzej na patelni masło z oliwą, usmaż polędwiczki, odłóż na bok.
- Na tej samej patelni krótko podsmaż zioła z czosnkiem, dodając łyżeczkę świeżej oliwy. Wlej śmietanę, wymieszaj.
- Włóż do sosu mięso, posól i dobrze popieprz. Podgrzej i podaj z makaronem np. tagliatelle.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne