Smażona polędwiczka wieprzowa w sosie ziołowym: przepis na obiad w pół godziny

2022-02-21
bibika
Smażona polędwiczka wieprzowa w sosie ziołowym: przepis na obiad w pół godziny
Autor: thinkstockphotos.com Polędwiczka smażona z dodatkiem smacznego sosu to danie łatwe i szybkie do przygotowania.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Obiad w pół godziny - całkowicie możliwe! Wystarczy wybrać odpowiednie dania, a także sprawnie zorganizować sobie pracę. Smażona polędwiczka wieprzowa to jedno z takich dań, które wyśmienicie smakują, a nie wymagają długiego stania przy kuchni.

SKŁADNIKI

  • 1 duża polędwiczka,
  • łyżeczka masła,
  • 2 łyżeczki oliwy
  • garść posiekanych świeżych ziół: natki, tymianku i bazylii
  • ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • 200 ml śmietany
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój polędwiczkę w plastry o grubości 3 cm, lekko rozbij je pięścią. 
  • Rozgrzej na patelni masło z oliwą, usmaż polędwiczki, odłóż na bok.
  • Na tej samej patelni krótko podsmaż zioła z czosnkiem, dodając łyżeczkę świeżej oliwy. Wlej śmietanę, wymieszaj.
  • Włóż do sosu mięso, posól i dobrze popieprz. Podgrzej i podaj z makaronem np. tagliatelle.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
bibika