Smażona grasica na caponacie: przepis na danie kuchni włoskiej
2021-03-29
średni
30 min
4
Grasica wciąż podawana jest na wiele sposobów – smażona, gotowana w białym sosie, na przykład z pieczarkami, czy duszona. My polecamy danie z kuchni włoskiej, czyli grasicę na caponacie, która świetnie sprawdzi się jako danie główne.
Beszamel poleca książkę: "Podroby. Wielki powrót". Dlaczego warto kupić tę książkę?
SKŁADNIKI
- 600 g oczyszczonej grasicy
- 1/2 litra rosołu
- masło do smażenia
- sól, pieprz
- mąka do obsypania
- Caponata:
- 2 bakłażany oliwa z oliwek
- 1/2 cebuli
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 700 g świeżych pomidorów lub puszka krojonych
- łyżka cukru
- 1/2 łyżki kaparów
- 10 zielonych oliwek
- listki świeżej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grasicę namoczyć w mleku na 2 godziny. Po wyjęciu z mleka sparzyć w ciepłym rosole, pozostawić do ostygnięcia i oczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki, lekko oprószyć mąką i obsmażyć na maśle.
- Caponata: bakłażany pokroić na plastry grubości 1 i 1/2 cm. Z dwóch stron posypać solą, odstawić na 20–30 minut.
- Cebulę posiekać, seler pokroić na plasterki.
- Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, miąższ posiekać.
- Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
- Rozgrzać dużą patelnię, wlać 3 łyżki oliwy i smażyć bakłażana przez 10 minut, co chwilę mieszając, aż zmięknie. Zdjąć z patelni.
- Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać seler i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie. Wlać ocet i gotować przez 2 minuty, aż większość wyparuje. Dodać cukier, pomidory oraz świeżo zmielony pieprz (1/2 łyżeczki). Gotować 10 minut pod przykryciem (jeśli używaliśmy pomidorów z puszki) lub bez przykrycia (jeśli daliśmy świeże pomidory).
- Dodać odcedzone kapary i oliwki, wymieszać. Na koniec połączyć z bakłażanem.
- Gotową caponatę ułożyć na talerzu, na niej położyć usmażoną grasicę i udekorować bazylią.