Smakowite pulpety z paluszków surimi podawane z kaszą manną
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Smakowite pulpety z paluszków surimi podawane z kaszą manną to smaczne i lekkie danie. Łagodny smak surimi przełamany odrobiną chili i cebuli świetnie komponuje się z ugotowaną na warzywnym bulionie drobną kaszą.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g paluszków surimi
- 1 białko
- pół pęczka drobno posiekanej natki
- 2 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 chili
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paluszki krabowe surimi rozmrozić i bardzo drobno posiekać, wymieszać z 2 łyżkami natki i białkiem.
- Dymkę, czosnek i chili drobno posiekać i dodać do surimi, dodać sól i pieprz, wymieszać.
- Z masy uformować pulpety i smażyć na gorącym oleju na złoto.
- Bulion wymieszać ze śmietaną i zagotować. Wsypać kaszę mannę i gotować 5 minut.
- Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z resztą natki. Pulpety podawać na kaszy.