Smakowite eskalopki z indyka z estragonem
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Eskalopki indycze z estragonem to nowy sposób na przyrządzenie kotletów z piersi indyka, Aromatyczne kotleciki nabierają wyrazu w aksamitnym śmietanowo-ziołowym sosie. Doskonale smakują z ryżem. Idealne, gdy chcemy szybko przygotować efektowne danie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kotlety z piersi indyka
- 1 łyżka estragonu
- 150 ml śmietanki
- 15 dag sera gouda
- 1 łyżeczka mielonych migdałów
- masło do smażenia
- sól i pieprz
- mąka do oprószenia kotlecików
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.
- Świeży estragon drobno posiekać, suszony rozdrobnić.
- Kotlety posolić, posypać pieprzem, lekko oprószyć mąką i usmażyć na patelni.
- Gdy będą miękkie i rumiane zdjęć z patelni. Sos po smażeniu rozprowadzić śmietaną, dodać starty ser, migdały. Zagotować na wolnym ogniu.
- Gdy sos nabierze gładkości, dodać estragon. Sosem polać usmażone eskalopki.