Smaczny schab karkowy szpikowany czosnkiem: przepis na pieczeń idealną
2021-11-24
łatwy
15 min
4
Pieczony schab karkowy szpikowany czosnkiem to pieczeń idealna na rodzinny obiad. Prosta w przygotowaniu pieczona karkówka, wygląda doskonale i smakuje wybornie.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg wieprzowego schabu karkowego
- 9 ząbków czosnku obranych
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 główka czosnku w całości
- 1 łyżeczka rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab nakłuć w 9 miejscach, nakłucia powinny być do połowy grubości schabu, w nakłucia włożyć po 1 ząbku czosnku.
- Cukier trzcinowy wymieszać z pozostałymi przyprawami. Mieszanką przypraw natrzeć schab. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
- Schab ułożyć na blasze lub w naczyniu do pieczenia, wyścielonym pergaminem. Obok położyć główkę czosnku przeciętą w poziomie na pół. Posypać rozmarynem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec powoli przez 3 godziny.
- Po wyjęciu z piekarnika, gorący schab okryć folią aluminiową i odstawić na 20 minut, aby powstrzymać uwalnianie soków.
- Kroić na plastry, podawać z pieczoną brukselką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne