Słodko-pikantne udka z kurczaka - soczyste i aromatyczne

Słodko-pikantne udka z kurczaka - soczyste i aromatyczne
Autor: Shutterstock Udka przygotowane w taki sposób po prostu rozpływają się w ustach
łatwy
20 min
6

Słodko-pikantne udka z kurczaka są pyszne - aromatyczne, wyraziste, lekko słodkie i lekko ostre. W połączeniu z ryżem i sałatką tworzą świetne danie w orientalnym stylu.

SKŁADNIKI

  • 6 udek z kurczaka
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka umyć i dokładnie osuszyć, ponacinać głęboko w kilku miejscach, posolić.
  • Sosy wymieszać z konfiturą, drobno posiekanym chili, sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Udka włożyć do marynaty i odstawić na minimum godzinę.
  • Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać marynatą, przykryć.
  • Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej