Słodko-pikantne udka z kurczaka - soczyste i aromatyczne
2022-04-05
łatwy
20 min
6
Słodko-pikantne udka z kurczaka są pyszne - aromatyczne, wyraziste, lekko słodkie i lekko ostre. W połączeniu z ryżem i sałatką tworzą świetne danie w orientalnym stylu.
SKŁADNIKI
- 6 udek z kurczaka
- 8 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka konfitury pomarańczowej
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki brązowego cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka umyć i dokładnie osuszyć, ponacinać głęboko w kilku miejscach, posolić.
- Sosy wymieszać z konfiturą, drobno posiekanym chili, sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Udka włożyć do marynaty i odstawić na minimum godzinę.
- Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać marynatą, przykryć.
- Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne