Śląski gulasz z serc wieprzowych do klusek ziemniaczanych
2022-02-02
łatwy
40 min
4
Gulasz z serc wieprzowych jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Esencjonalny sos idealnie pasuje do klusek ziemniaczanych. Koniecznie wypróbuj przepis na ekonomiczny gulasz wieprzowy z podrobów. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 3 serca wieprzowe
- 2 listki laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
- 2 cebule
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serca ugotować do miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim.
- Serca wyjąć, bulion zachować. Podroby pokroić w paski lub kawałki wielkości kęsa.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojone serca i zrumienić.
- Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć razem do zeszklenia.
- Dodać paprykę wędzoną i ostrą oraz koncentrat pomidorowy. Smażyć jeszcze 1 minutę.
- Wlać bulion z gotowania serc. Doprowadzić do wrzenia.
- Z mąki i odrobiny zimnej wody zrobić "zaklepkę", czyli po śląsku zawiesinę. Dodać do gulaszu, zamieszać i zagotować.
- Spróbować sosu. Ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem.
- Podawać do klusek ziemniaczanych lub śląskich z dziurką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne