Śląski gulasz z serc wieprzowych do klusek ziemniaczanych

Śląski gulasz z serc wieprzowych do klusek ziemniaczanych
Autor: Shutterstock.com Śląski gulasz z serc wieprzowych do klusek ziemniaczanych
łatwy
40 min
4

Gulasz z serc wieprzowych jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Esencjonalny sos idealnie pasuje do klusek ziemniaczanych. Koniecznie wypróbuj przepis na ekonomiczny gulasz wieprzowy z podrobów. Smacznego! 

SKŁADNIKI

  • 3 serca wieprzowe
  • 2 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki 
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serca ugotować do miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim. 
  • Serca wyjąć, bulion zachować. Podroby pokroić w paski lub kawałki wielkości kęsa. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojone serca i zrumienić.
  • Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć razem do zeszklenia. 
  • Dodać paprykę wędzoną i ostrą oraz koncentrat pomidorowy. Smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Wlać bulion z gotowania serc. Doprowadzić do wrzenia.
  • Z mąki i odrobiny zimnej wody zrobić "zaklepkę", czyli po śląsku zawiesinę. Dodać do gulaszu, zamieszać i zagotować.
  • Spróbować sosu. Ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem. 
  • Podawać do klusek ziemniaczanych lub śląskich z dziurką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Kluski ziemniaczane: 9 przepisów na kluski z ziemniaków

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej