Skrzydełka z pieczonymi warzywami [Czerwiński w 7 minut]
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Skrzydełka z pieczonymi warzywami to jedno z popisowych dań Szymona Czerwińskiego przygotowane specjalnie dla użytkowników Beszamela. Skrzydełak zapieczone w pysznej glazurze oraz porcja zdrowych warzyw to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny albo spotkanie przyjaciół.
Zobacz: Czerwiński w 7 minut, Tele5, Poniedziałek – Piątek 17:00, w każdy wtorek premiera nowego przepisu
SKŁADNIKI
- WARZYWA
- 2 marchewki
- 2 bataty
- 1 łyżeczka czosnku granulowany
- 1 łyżeczka czosnku granulowany
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- parmezan lub inny ser
- pietruszka
- SOS
- 200 g jogurtu greckiego
- 1/2 sok z cytryny
- skórka z cytryny
- kolendra
- sól i pieprz
SKRZYDEŁKA- 1 kg skrzydełek
- papryka wędzony
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- GLAZURA
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- łyżka olej sezamowy
- łyżka sos sojowy
- łyżeczka pasty z chilli lub papryczka chilli
- łyżka miodu
- 2 łyżka ketchup
- czarny i biały sezam
- natka pietruszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa posiekaj na takiej samej wielkości i grubości frytki. Następnie w naczynie żaroodpornym dodaj po kolejni składniki marynaty. Dokładnie wymieszaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C. na 30 minut.
- W między czasie przygotuj sos. Jogurt połącz z sokiem i skórką z cytryny. Dodaj sól i pieprz oraz posiekaną kolendrę. Odstaw do lodówki aby smaki się połączyły.
- Skrzydełka umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem kuchennym. Dodaj paprykę wędzoną oraz kroplę oliwy z oliwek. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C. na około 30 minut.
- W garnku dodaj wszystkie składniki marynaty i zagotuj, aż połączą się w gęsty sos.
- Skrzydełka po 30 minutach wyjmij z pieca. Za pomocą pędzla lub łyżki otul mięso w glazurze. Następnie wstaw jeszcze do pieca na 15 minut.
- Na dużym talerzu ułóż pieczone warzywa, skrzydełka i w sosjerce sos