Skrzydełka kurczaka z sosem morelowym: słodko-wytrawny obiad
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Skrzydełka kurczaka ze słodko-kwaśnym sosem morelowym to pomysł na obiad idealny. Białe mięso, czyli drób, przyrządzane w różnej postaci smakuje większości z nas. Sztuką jest, aby podać je dobrze i zaskoczyć gości ciekawą propozycją. Wypróbuj prosty przepis na pyszne skrzydełka kurczaka w słodko-ostrym sosie morelowym.
Pieczone skrzydełka na słodko z sosem morelowym
Ser pleśniowy na boczku z morelą moczona w brandy
Ryż curry z morelami i dodatkiem miodu
SKŁADNIKI
- 3/4 kg skrzydełek kurzych
- 2 łyżki oliwy
- 15 dag suszonych moreli
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki wódki czystej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele zalej szklanką wody, mocz 2 godziny, następnie w tej samej wodzie gotuj 20 minut na małym ogniu.
- Gdy przestygną, zmiksuj, dodaj cukier, cynamon i pieprz, dokładnie wymieszaj. Gotuj 5 minut na małym ogniu, wlej wódkę i wymieszaj.
- Posolone skrzydełka ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj cienko oliwą (najlepiej użyć do tego pędzelka) i piecz w temperaturze 190ºC, aż zaczną się rumienić (ok. 20 minut).
- Posmaruj sosem i piecz jeszcze przez 15 minut.