Siekane kotlety drobiowe z cukinią i papryką
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Siekane kotlety drobiowe z cukinią i papryką to pyszna alternatywa dla zwykłych kotletów drobiowych. Można je podać na obiad, zabrać ze sobą do pracy lub serwować z zimnymi sosami jako przekąskę imprezową. Wszechstronne kotlety z drobiu z warzywami smakują wszystkim. Sprytne rozwiązanie, gdy chcesz jeść więcej warzyw.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g filetu drobiowego: piersi lub polędwiczek
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 duża marchewka (wyszło mi 70 gramów)
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g żółtego sera startego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu zmielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet drobiowy drobno posiekać lub zmielić w maszynce o dużych oczkach. Mięso nie może być zmielone na miazgę.
- Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię posolić i odstawić na 20 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wilgoci.
- W misce wymieszać pokrojone mięso, paprykę, startą cukinię i marchewkę, dodać rozmącone jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać na jednorodną masę.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem/pergaminem. Posmarować olejem.
- Łyżką nakładać placuszki na blachę, formują niewielkie, płaskie kotleciki.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C z obiegiem powietrza przez 20-30 minut.