Schabowe z filetu indyczego: przepis na panierowane kotlety z piersi indyka
Schabowe z filetu indyczego smakują doskonale, a przy tym to nieco odchudzona wersja ulubionego schaboszczaka. Mięso indyka jest chude i lekkostrawne. Warto sięgać po niego, jeśli jest okazja lub promocyjna cena. Oto łatwy przepis na panierowane kotlety z piersi indyka, które pokochasz od pierwszego kęsa!
Jak wykorzystać mięso indyka w kuchni?
Mięso indycze ma wszechstronne zastosowanie kulinarne. Indyka można faszerować lub nie i piec w całości.
Pieczony indyk nadziewany wątróbkami drobiowymi
Mięso z indyka wyfiletowane można dusić i gotować.
Gulasz z indyka z papryką Gulasz z indyka z dynią: łatwy przepis [WIDEO]
Mielone mięso z indyka świetnie nadaje się na mięsne rolady, kotlety oraz klopsy i klopsiki.
Frykadele indycze nadziewane wątróbką: przepis na klopsiki z mięsa mielonego [WIDEO]
Najwyżej cenionym elementem tuszki jest okazała pierś.
Piersi z indyka pieczone z dodatkami - jak zrobić? Rolada z indyka nadziewana szpinakiem Roladki z indyka nadziewane warzywami
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi indyka pokrojonego na 6-8 kotletów
- 1 i 1/2 szklanki zwykłej bułki tartej
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki czosnku suszonego
- 1/2 łyżeczki pietruszki suszonej lub 2 łyżeczki świeżej, drobno posiekanej
- 2 jajka, lekko ubite
- olej spożywczy do smażenia (słonecznikowy lub rzepakowy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety lekko rozbić.
- W jednym naczyniu rozmącić jajka ze szczyptą soli.
- W drugim naczyniu wymieszać tartą bułkę z parmezanem i przyprawami.
- Kotlety panierować kolejno w rozmąconym jajkach, a następnie w tartej bułce z dodatkami. Nadmiar panierki strzepnąć.
- Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.