Schabowe z filetu indyczego: przepis na panierowane kotlety z piersi indyka

Schabowe z filetu indyczego: przepis na panierowane kotlety z piersi indyka
Autor: Shutterstock Pyszne indycze schabowe z ziemniakami i cukinią 
łatwy
30 min
4

Schabowe z filetu indyczego smakują doskonale, a przy tym to nieco odchudzona wersja ulubionego schaboszczaka. Mięso indyka jest chude i lekkostrawne. Warto sięgać po niego, jeśli jest okazja lub promocyjna cena. Oto łatwy przepis na panierowane kotlety z piersi indyka, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Jak wykorzystać mięso indyka w kuchni?

Mięso indycze ma wszechstronne zastosowanie kulinarne. Indyka można faszerować lub nie i piec w całości.

Pieczony indyk nadziewany wątróbkami drobiowymi 

Mięso z indyka wyfiletowane można dusić i gotować.

Gulasz z indyka z papryką    Gulasz z indyka z dynią: łatwy przepis [WIDEO]

Mielone mięso z indyka świetnie nadaje się na mięsne rolady, kotlety oraz klopsy i klopsiki.

Frykadele indycze nadziewane wątróbką: przepis na klopsiki z mięsa mielonego [WIDEO]

Najwyżej cenionym elementem tuszki jest okazała pierś. 

Piersi z indyka pieczone z dodatkami - jak zrobić?     Rolada z indyka nadziewana szpinakiem    Roladki z indyka nadziewane warzywami

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi indyka pokrojonego na 6-8 kotletów
  • 1 i 1/2 szklanki zwykłej bułki tartej
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki czosnku suszonego
  • 1/2 łyżeczki pietruszki suszonej lub 2 łyżeczki świeżej, drobno posiekanej
  • 2 jajka, lekko ubite
  • olej spożywczy do smażenia (słonecznikowy lub rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety lekko rozbić. 
  • W jednym naczyniu rozmącić jajka ze szczyptą soli.
  • W drugim naczyniu wymieszać tartą bułkę z parmezanem i przyprawami. 
  • Kotlety panierować kolejno w rozmąconym jajkach, a następnie w tartej bułce z dodatkami. Nadmiar panierki strzepnąć.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. 
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej