Schabowe w kwaśnej śmietanie - soczyste kotlety z wyrazistym sosem

Schabowe w kwaśnej śmietanie - soczyste kotlety z wyrazistym sosem
Autor: Shutterstock.com Schabowe saute w sosie z kwaśną śmietaną podane z pieczonymi ziemniakami
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Schabowe w kwaśnej śmietanie to łatwy przepis na szybki obiad w kwadrans. Takie piętnastominutowe soczyste kotlety z wyrazistym sosem śmietanowym sprawdzą się w każdej sytuacji. Można je podać w środku tygodnia, jak i na elegancki obiad. Polecam gorąco! 

Składniki

4 kotlety schabowe

1 łyżka oleju

100 ml kwaśnej śmietany 18%

1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

1/4 łyżeczki majeranku suszonego

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kotlety schabowe lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. 

Dodać czosnek i majeranek. Zamieszać. 

Dodać 1/4 szklanki wody oraz śmietanę. Wymieszać. Podgrzać, ale nie gotować. 

Podawać ze smażonymi lub pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.

Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej