Schabowe w kwaśnej śmietanie - soczyste kotlety z wyrazistym sosem
2021-08-09
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Schabowe w kwaśnej śmietanie to łatwy przepis na szybki obiad w kwadrans. Takie piętnastominutowe soczyste kotlety z wyrazistym sosem śmietanowym sprawdzą się w każdej sytuacji. Można je podać w środku tygodnia, jak i na elegancki obiad. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe
- 1 łyżka oleju
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki majeranku suszonego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety schabowe lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony.
- Dodać czosnek i majeranek. Zamieszać.
- Dodać 1/4 szklanki wody oraz śmietanę. Wymieszać. Podgrzać, ale nie gotować.
- Podawać ze smażonymi lub pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad