Schabowe marynowane w majonezie - pokochasz je od razu!

2020-08-01
Schabowe marynowane w majonezie - pokochasz je od razu!
Autor: Shutterstock Dzięki  macerowaniu w majonezie kotlety  schabowe stają się miękkie, kruche i soczyste zarazem
łatwy
15 min
4

Schabowe marynowane w majonezie są delikatne i soczyste, po prostu rozpływają się w ustach. Mięso pozostawione na parę godzin w zalewie z majonezu, jajka i cytryny z dodatkiem świeżych ziół i przypraw, zyskuje na soczystości i kruchości.

Składniki

4 duże kotlety ze schabu

1 średnie jajko

1 łyżka majonezu

1 łyżka siekanego koperku

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

4 łyżki bułki tartej

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kotlety rozbij na cienkie płaty.

Z jajka, majonezu, ziół cytryny  i przypraw przygotuj marynatę, Zanurz w niej kotlety i  odstaw je do lodówki na co najmniej 4 godziny, możesz też zostawić je na noc.

Kotlety po marynowaniu panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad

Schabowe to ulubione weekendowe danie Polaków. Warto znać kilka sposobów na ich przyrządzanie. Znajdziecie je tutaj: Schabowe na 24 sposoby - przepisy na pyszne i nieoczywiste kotlety ze schabu Sposób z powyższego przepisu szczególnie polecamy wtedy, gdy trafi się nam niezbyt miękki schab. Dzięki zanurzeniu w zmiękczającej marynacie, kotlety będą pyszne.