Schabowe caprese - przepis na pyszny schab z pomidorem i mozzarellą
2022-03-24
łatwy
50 min
4
Dieta bezglutenowa
A co powiecie na trochę inne schabowe? My lubimy takie eksperymenty jak ten. Schabowe caprese zamiast panierki z jajka i bułki otulone są czapeczką z rozpuszczonej mozzarelli. A pod serową górą chowa się na wpół upieczony pomidor. Zielony listek bazylii wieńczy dzieło.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 8 plastrów mozzarelli z zalewy
- 8 lisków bazylii
- 4 plastry pomidora
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżki musztardy francuskiej
- 3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W sporej misce wymieszać ocet z miodem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą.
- W tak przygotowaną marynatę włożyć mięso i wstawić do lodówki na 1 godzinę, albo przynajmniej 20 minut.
- Po tym czasie kotlety obsmażyć na oleju lub oliwie na złoty kolor, około 4 minut z każdej strony.
- Przełożyć mięso do posmarowanego oliwa naczynia żaroodpornego, na każdym kawałku położyć plaster pomidora i 2 plastry mozzarelli.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 15 minut, aż ser się rozpuści. Podawać udekorowane liśćmi bazylii.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad