Schabowe caprese - przepis na pyszny schab z pomidorem i mozzarellą

Schabowe caprese
Autor: Shutterstock Schabowe caprese to pyszny pomysł na podanie schabu.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

A co powiecie na trochę inne schabowe? My lubimy takie eksperymenty jak ten. Schabowe caprese zamiast panierki z jajka i bułki otulone są czapeczką z rozpuszczonej mozzarelli. A pod serową górą chowa się na wpół upieczony pomidor. Zielony listek bazylii wieńczy dzieło. 

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 8 plastrów mozzarelli z zalewy
  • 8 lisków bazylii
  • 4 plastry pomidora
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W sporej misce wymieszać ocet z miodem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą.
  • W tak przygotowaną marynatę włożyć mięso i wstawić do lodówki na 1 godzinę, albo przynajmniej 20 minut.
  • Po tym czasie kotlety obsmażyć na oleju lub oliwie na złoty kolor, około 4 minut z każdej strony.
  • Przełożyć mięso do posmarowanego oliwa naczynia żaroodpornego, na każdym kawałku położyć plaster pomidora i 2 plastry mozzarelli.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 15 minut, aż ser się rozpuści. Podawać udekorowane liśćmi bazylii.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej