Schab z rusztu na ostro: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Schab z rusztu jest mniej popularny niż karkówka - wiele osób boi się, że tak przygotowany schab będzie zbyt suchy. Sekret udanego schaby z rusztu tkwi w marynacie oraz odpowiednio dobranym czasie obróbki termicznej. Polecamy nasz przepis na smakowity, aromatyczny schab z rusztu.
SKŁADNIKI
- 80 dag schabu pokrojonego w plastry
- ząbek czosnku
- cebula
- 8 jagód jałowca
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ostrego keczupu
- sól, kolorowy pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ząbek czosnku obierz i przepuść przez praskę. Wymieszaj olej z keczupem, pokrojoną cebulą, sokiem z cytryny, czosnkiem, utłuczonym jałowcem i pieprzem.
- Posmaruj tym plastry mięsa, wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Posól, piecz na ruszcie lub smaż na patelni grillowej z obu stron.