Schab z rusztu na ostro: łatwy przepis

2021-03-29
Schab z rusztu na ostro: łatwy przepis
Autor: Shutterstock Schab pieczony na ruszcie lub smażony na grillowej patelni - pychota!
łatwy
25 min
4

Schab z rusztu jest mniej popularny niż karkówka - wiele osób boi się, że tak przygotowany schab będzie zbyt suchy. Sekret udanego schaby z rusztu tkwi w marynacie oraz odpowiednio dobranym czasie obróbki termicznej. Polecamy nasz przepis na smakowity, aromatyczny schab z rusztu.

SKŁADNIKI

  • 80 dag schabu pokrojonego w plastry
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 8 jagód jałowca
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ostrego keczupu
  • sól, kolorowy pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ząbek czosnku obierz i przepuść przez praskę. Wymieszaj olej z keczupem, pokrojoną cebulą, sokiem z cytryny, czosnkiem, utłuczonym jałowcem i pieprzem.
  • Posmaruj tym plastry mięsa, wstaw do lodówki na 3 godziny.
  • Posól, piecz na ruszcie lub smaż na patelni grillowej z obu stron.