Schab z kostką w sosie musztardowym z rozmarynem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Schab z kością jest smaczny i aromatyczny, u nas w domu jada się go chętniej niż mięso bez kości. Lubimy też eksperymentować dodając do niego różne przyprawy i sosy. Z takich eksperymentów powstał ten przepis. Mocno przysmażony schab dusimy w aromatycznym sosie z dodatkiem musztardy i świeżego rozmarynu. Znakomicie smakuje z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżej marchewki.
SKŁADNIKI
- 4 plastry schabu z kostką
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- opcjonalnie 1/2 szklanki białego wina
- 150 g śmietany do sosów
- 1-2 łyżki musztardy stołowej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 gałązki rozmarynu
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć i dokładnie osuszyć.
- Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
- W garnku rozgrzać olej wymieszany z masłem i obsmażyć na nim mięso z obu stron.
- Pod koniec smażenia zwiększyć ogień i mocno przyrumienić schab.
- Gdy mięso się mocno zrumieni wlać bulion i wino, dodać cebulę oraz rozmaryn i dusić na niewielkim ogniu do zredukowania płynu o mniej więcej połowę.
- Wyjąć mięso i rozmaryn, a do sosu dodać śmietanę wymieszaną z musztardą i miodem. Połączyć składniki sosu energicznie mieszając rózgą.
- Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć mięso i podgrzewać wszystko razem jeszcze przez moment.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad