Schab z grilla w marynacie miodowej: pyszny przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Schab w miodowej marynacie to klasyczna i pyszna potrawa na grilla. Ten przepis powinien znać każdy grillujący. Kombinacja smaków miodu, imbiru, sosu sojowego i czosnku jest orientalna w wyrazie.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg schabu bez kości
- 4 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- kieliszek wytrawnej sherry
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić w plastry. Przygotować marynatę z imbiru, posiekanego czosnku, soli, cukru, miodu, sherry i sosu sojowego.
- Plastry mięsa włożyć do naczynia z marynatą i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
- Następnie, nie odsączając kotletów, położyć je na aluminiowej tacce i piec na grillu około 6 minut, w trakcie obracając.