Schab w sosie węgierskim - najlepszy przepis na obiad
2022-02-02
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Schab w sosie węgierskim jest przepyszny. Przygotowanie schabu w zawiesistym sosie paprykowym jest szalenie proste. Zobacz, jak zrobić schab w sosie węgierskim.
Co oferuje nam kuchnia węgierska?
Kuchnia węgierska obfituje w wiele prostych i niezwykle smacznych potraw. Jedną z nich jest schab w intensywnym sosie paprykowym. Do przyrządzenia sosu używa się sproszkowanej papryki czerwonej. Ogromne plantacje papryki o wyjątkowej barwie i smaku dominują w rolnictwie Węgier.
Najlepsza do tego przepisu jest wieprzowina z Mangalicy. Mięso tej pierwotnej rasy świń cenione jest przez szefów kuchni i smakoszy na całym świecie.
Papryka i wieprzowina z Mangalicy to dwa najlepsze towary eksportowe Węgier obok tradycyjnego wina.
Jak przyrządzić schab po węgiersku
SKŁADNIKI
- 4 kotlety (500 g) ze schabu środkowego z kością lub bez
- 1-2 łyżki oleju
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, najlepiej węgierskiej
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1 listek laurowy
- 1 szklanka białego wina lub bulionu warzywnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć.
- Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Kotlety zrumienić z obu stron.
- Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Zawartość patelni posypać sproszkowaną papryką. Wymieszać. Wlać wino lub bulion. Doprowadzić do wrzenia.
- Dodać listek laurowy. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez 20-30 minut lub do miękkości mięsa.
- Podawać z kopytkami lub kluskami francuskimi.
Odmiany i właściwości papryki