Schab w sosie węgierskim - najlepszy przepis na obiad

Schab po węgiersku - najlepszy przepis na obiad
Autor: Shutterstock.com Schab duszony po węgiersku w zawiesistym sosie paprykowym
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Schab w sosie węgierskim jest przepyszny. Przygotowanie schabu w zawiesistym sosie paprykowym jest szalenie proste. Zobacz, jak zrobić schab w sosie węgierskim.

Co oferuje nam kuchnia węgierska?

Kuchnia węgierska obfituje w wiele prostych i niezwykle smacznych potraw. Jedną z nich jest schab w intensywnym sosie paprykowym. Do przyrządzenia sosu używa się sproszkowanej papryki czerwonej. Ogromne plantacje papryki o wyjątkowej barwie i smaku dominują w rolnictwie Węgier. 

Najlepsza do tego przepisu jest wieprzowina z Mangalicy. Mięso tej pierwotnej rasy świń cenione jest przez szefów kuchni i smakoszy na całym świecie.

Papryka i wieprzowina z Mangalicy to dwa najlepsze towary eksportowe Węgier obok tradycyjnego wina. 

Jak przyrządzić schab po węgiersku

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety (500 g) ze schabu środkowego z kością lub bez
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, najlepiej węgierskiej
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka białego wina lub bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć. 
  • Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Kotlety zrumienić z obu stron.
  • Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  • Zawartość patelni posypać sproszkowaną papryką. Wymieszać. Wlać wino lub bulion. Doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać listek laurowy. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez 20-30 minut lub do miękkości mięsa. 
  • Podawać z kopytkami lub kluskami francuskimi. 
Odmiany i właściwości papryki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej