Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym - idealny nie tylko na święta

2021-03-29
Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym - idealny nie tylko na święta
Autor: Shutterstock Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym - prosty w przygotowaniu, doskonały w smaku
łatwy
35 min
4

Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym smakuje przepysznie, bo nie został uduszony w sosie, lecz upieczony w rękawie. Zachował więc więcej smaku i aromatu. Doskonale koresponduje z tym kremowy sos chrzanowy,

 Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • ok. 1400 g schabu
  • 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki gęsiego smalcu
  • 100 ml bulionu
  • SOS
  • 1 litr bulionu drobiowo-wołowego
  • 2 kulki jałowca
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml śmietany 12-18%
  • 1 łyżeczka chrzanu (może być więcej jeśli lubicie ostrzejsze)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć i osuszyć. Obsmażyć na maśle dokładnie z każdej strony.
  • Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i natrzeć nimi dokładnie mięso. Odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie schab włożyć do rękawa do pieczenia, posmarować z wierzchu kawałkami gęsiego smalcu.
  • Do rękawa wlać bulion i dobrze zamknąć zaciski. Schab ułożyć w blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok. 1,5 godz. Wystudzić.
  • Upieczony schab pokroić w cienkie plastry. W rondlu zalać je bulionem (lub częściowo wykorzystać sos z rękawa), dodać jałowiec, ziela i liście. Dusić pod przykryciem 15-20 minut.
  • Po tym czasie wyjąć mięso, dodać chrzan, śmietanę i mąkę. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić i zagotować. Do sosu dodać mięso. Podawać z puree ziemniaczanym i buraczkami na zimno lub zasmażanymi.