Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym - idealny nie tylko na święta
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym smakuje przepysznie, bo nie został uduszony w sosie, lecz upieczony w rękawie. Zachował więc więcej smaku i aromatu. Doskonale koresponduje z tym kremowy sos chrzanowy,
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- ok. 1400 g schabu
- 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki gęsiego smalcu
- 100 ml bulionu
- SOS
- 1 litr bulionu drobiowo-wołowego
- 2 kulki jałowca
- 2-3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 250 ml śmietany 12-18%
- 1 łyżeczka chrzanu (może być więcej jeśli lubicie ostrzejsze)
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć i osuszyć. Obsmażyć na maśle dokładnie z każdej strony.
- Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i natrzeć nimi dokładnie mięso. Odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie schab włożyć do rękawa do pieczenia, posmarować z wierzchu kawałkami gęsiego smalcu.
- Do rękawa wlać bulion i dobrze zamknąć zaciski. Schab ułożyć w blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok. 1,5 godz. Wystudzić.
- Upieczony schab pokroić w cienkie plastry. W rondlu zalać je bulionem (lub częściowo wykorzystać sos z rękawa), dodać jałowiec, ziela i liście. Dusić pod przykryciem 15-20 minut.
- Po tym czasie wyjąć mięso, dodać chrzan, śmietanę i mąkę. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić i zagotować. Do sosu dodać mięso. Podawać z puree ziemniaczanym i buraczkami na zimno lub zasmażanymi.