Schab w sosie musztardowym: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Schab w sosie musztardowym to danie smaczne - idealne połączenie delikatnego smaku mięsa wieprzowego z dodającym mu pikanterii sosem musztardowym. Potrawa doskonale smakuje z puree ziemniaczanym, kopytkami lub ryżem.
SKŁADNIKI
- 5 kotletów schabu,
- 200 ml kremówki,
- 3 łyżeczki dość ostrej musztardy,
- 1 szklanka esencjonalnego bulionu,
- 3 łyżki oleju,
- 4 łyżki mąki,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozbite kotlety przyprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące.
- Podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia.
- Odlać nadmiar tłuszczu pozostały po smażeniu i podlać bulionem.
- Przykryć i dusić do odparowania większości płynu i miękkości kotletów.
- Śmietanę wymieszać z musztardą, zahartować ciepłym płynem z duszenia kotletów, wlać do naczynia ze schabem.
- Podgrzewać do zgęstnienia sosu.
- Podawać posypane natką pietruszki.