Schab w sosie musztardowym: prosty przepis

2021-03-29
Schab w sosie musztardowym: prosty przepis
Autor: Shutterstock Schab w sosie musztardowym doskonale smakuje z ryżem, kluskami lub makaronem
łatwy
40 min
4

Schab w sosie musztardowym to danie smaczne - idealne połączenie delikatnego smaku  mięsa wieprzowego z dodającym mu pikanterii sosem musztardowym. Potrawa doskonale smakuje z puree ziemniaczanym, kopytkami  lub ryżem.

SKŁADNIKI

  • 5 kotletów schabu,
  • 200 ml kremówki,
  • 3 łyżeczki dość ostrej musztardy,
  • 1 szklanka esencjonalnego bulionu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki mąki,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozbite kotlety przyprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące.
  • Podsmażyć  na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia.
  • Odlać nadmiar tłuszczu pozostały po smażeniu  i podlać bulionem.
  • Przykryć  i dusić do odparowania większości płynu i miękkości kotletów.
  • Śmietanę wymieszać z musztardą, zahartować ciepłym płynem z duszenia kotletów, wlać do naczynia ze schabem.
  • Podgrzewać do zgęstnienia sosu.
  • Podawać posypane natką pietruszki.