Schab po prezydencku - prosty klasyk, który smakuje każdemu

Schab po prezydencku - prosty klasyk, który smakuje każdemu
Autor: Shutterstock.com Kotlety schabowe po prezydencku - prosty klasyk, który smakuje każdemu
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Schab po prezydencku to danie obiadowe, które smakuje każdemu mięsożercy. Można go przygotować w wersji indywidualnej, jak na zdjęciu powyżej, lub na dużej blasze. Do przygotowania schabu w guście prezydenta nie potrzebujesz wyszukanych składników. Wystarczy schab pokrojony na kotlety, ziemniaki, cebula, majonez oraz tarty ser. Zobacz przepis, jak przyrzadzić rozpływający się w ustach schab dla najważniejszej osoby w państwie!

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu środkowego
  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na plasterki lub w kostkę
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 ml majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula, obrana i pokrojona na talarki
  • 300 g żółtego sera startego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrój na kotlety. Lekko je rozbij. Posól i popieprz. 
  • Ziemniaki pokrój na talarki lub w średnią kostkę. Cebulę posiekaj na talarki.
  • Śmietanę wymieszaj z majonezem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem. 
  • Na blasze: Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż równą warstwę z pokrojonych ziemniaków. Na ziemniakach połóż krążki cebuli. Na cebuli rozłóż kotlety. Na kotletach rozsmaruj mieszaninę śmietany i majonezu. Posyp tartym serem. 
  • W małych naczynia indywidualnych: Naczynko posmaruj olejem. Na dnie ułóż porcję ziemniaków dla 1 osoby. Na ziemniakach ułóż 2-3 krążki cebuli. Na cebuli połóż 1 duży lub 2 mniejsze kotlety. Mięso posmaruj mieszaniną śmietany i majonezu. Posyp tartym serem.
  • Tak przygotowany schab wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez 30-40 minut. 
  • Podawaj póki gorące z surówką z kiszonej kapusty
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Wieprzowina na świąteczny obiad - 5 pomysłów na wykwintny obiad z wieprzowiny

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej