Schab po prezydencku - prosty klasyk, który smakuje każdemu
2022-01-12
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Schab po prezydencku to danie obiadowe, które smakuje każdemu mięsożercy. Można go przygotować w wersji indywidualnej, jak na zdjęciu powyżej, lub na dużej blasze. Do przygotowania schabu w guście prezydenta nie potrzebujesz wyszukanych składników. Wystarczy schab pokrojony na kotlety, ziemniaki, cebula, majonez oraz tarty ser. Zobacz przepis, jak przyrzadzić rozpływający się w ustach schab dla najważniejszej osoby w państwie!
SKŁADNIKI
- 500 g schabu środkowego
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na plasterki lub w kostkę
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- 100 ml majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula, obrana i pokrojona na talarki
- 300 g żółtego sera startego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokrój na kotlety. Lekko je rozbij. Posól i popieprz.
- Ziemniaki pokrój na talarki lub w średnią kostkę. Cebulę posiekaj na talarki.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem.
- Na blasze: Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż równą warstwę z pokrojonych ziemniaków. Na ziemniakach połóż krążki cebuli. Na cebuli rozłóż kotlety. Na kotletach rozsmaruj mieszaninę śmietany i majonezu. Posyp tartym serem.
- W małych naczynia indywidualnych: Naczynko posmaruj olejem. Na dnie ułóż porcję ziemniaków dla 1 osoby. Na ziemniakach ułóż 2-3 krążki cebuli. Na cebuli połóż 1 duży lub 2 mniejsze kotlety. Mięso posmaruj mieszaniną śmietany i majonezu. Posyp tartym serem.
- Tak przygotowany schab wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez 30-40 minut.
- Podawaj póki gorące z surówką z kiszonej kapusty.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne