Schab pieczony w soku jabłkowym - soczysty i aromatyczny
2022-03-05
łatwy
30 min
4
Schab pieczony w soku jabłkowym jest kruchy ale nie suchy. Po prostu rozpływa się w ustach. Pieczenie w soku sprawia, że mięso jest aromatyczne i delikatne, po prostu idealne.
SKŁADNIKI
- 500 g schabu wieprzowego
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże winne twarde jabłko
- 3/4 szklanki soku jabłkowego dobrej jakości
- pół szklanki wody + dodatkowo 3 łyżki
- 1 duży liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić w centymetrowej grubości plastry, dodać do niego rozdrobniony czosnek, majeranek, doprawić solą i pieprzem i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
- Po tym czasie obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić cebulę pokrojoną w ósemki i tak samo pokrojone jabłko. Zrumienić. a a następnie zalać cebulę i jabłko sokiem, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Powstałym sosem zalać obsmażone mięso, przykryć i piec około godzinę, w 180 stopniach, do miękkości mięsa.
- Po upieczeniu mięsa sos zlać do niewielkiego garnka, doprawić solą i pieprzem.
- Do kubeczka wsypać mąkę, dodać 2-3 łyżki zimnej wody i wymieszać, a następnie dodać trochę gorącego sosu, wymieszać i mieszaninę z mąką dodać do sosu - wymieszać i zagotować. Tak zagęszczonym sosem polać mięso, podgrzać i podawać z ziemniakami puree.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne