Schab pieczony w soku jabłkowym - soczysty i aromatyczny

Schab pieczony w soku jabłkowym - soczysty i aromatyczny
Autor: Shutterstock Schab pieczony w soku jabłkowym jest soczysty a zarazem kruchy
łatwy
30 min
4

Schab pieczony w soku jabłkowym jest kruchy ale nie suchy. Po prostu rozpływa się w ustach. Pieczenie w soku sprawia, że mięso jest aromatyczne i delikatne, po prostu idealne.

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże winne twarde jabłko
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego dobrej jakości
  • pół szklanki wody + dodatkowo 3 łyżki
  • 1 duży liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić w centymetrowej grubości plastry, dodać do niego rozdrobniony czosnek, majeranek, doprawić solą i pieprzem i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić cebulę pokrojoną w ósemki i tak samo pokrojone jabłko. Zrumienić. a a następnie zalać cebulę i jabłko sokiem, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  • Powstałym sosem zalać obsmażone mięso, przykryć i piec około godzinę, w 180 stopniach, do miękkości mięsa.
  • Po upieczeniu mięsa sos zlać do niewielkiego garnka, doprawić solą i pieprzem.
  • Do kubeczka wsypać mąkę, dodać 2-3 łyżki zimnej wody i wymieszać, a następnie dodać trochę gorącego sosu, wymieszać i mieszaninę z mąką dodać do sosu - wymieszać i zagotować. Tak zagęszczonym sosem polać mięso, podgrzać i podawać z ziemniakami puree.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej