Schab pieczony: przepis na odświętne danie

2021-03-29
Schab pieczony: przepis na danie na świąteczny stół
Autor: Shutterstock Schab pieczony może być podawany na zimno lub na ciepło
łatwy
350 min
4

Schab pieczony to jedno z tradycyjnych dań podawanych na odświętnych  przyjęciach - zarówno z okazji spotkań rodzinnych, jak i świąt. Co zrobić, żeby po wyjęciu z piekarnika schab był miękki i soczysty? Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na tę świąteczną potrawę! 

SKŁADNIKI

  • kawałek schabu w całości 1-1,5 kg, dobrze żeby nie był zbyt wysoki
  • 4 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab nacieramy solidnie majerankiem i solą oraz szczyptą pieprzu.
  • Schab zawijamy w folię aluminiową tak, by błyszcząca strona dotykała mięsa.
  • Tak przygotowany schab kładziemy na tacy i odstawiamy w chłodne miejsce nawet na 3-4 godziny.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C (najlepiej piec w programie „góra-dół”, a nie w termoobiegu).
  • Do gorącego piekarnika wkładamy ułożony na blaszce schab w folii, pieczemy godzinę.
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso i znowu wynosimy w chłodne miejsce albo przynajmniej odstawiamy na bok. Schab musi „odpocząć” przez kilka minut, mięso ukrojone za wcześnie wypuści cały sok i będzie suche.