Schab pieczony: przepis na odświętne danie
2021-03-29
łatwy
350 min
4
Schab pieczony to jedno z tradycyjnych dań podawanych na odświętnych przyjęciach - zarówno z okazji spotkań rodzinnych, jak i świąt. Co zrobić, żeby po wyjęciu z piekarnika schab był miękki i soczysty? Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na tę świąteczną potrawę!
SKŁADNIKI
- kawałek schabu w całości 1-1,5 kg, dobrze żeby nie był zbyt wysoki
- 4 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab nacieramy solidnie majerankiem i solą oraz szczyptą pieprzu.
- Schab zawijamy w folię aluminiową tak, by błyszcząca strona dotykała mięsa.
- Tak przygotowany schab kładziemy na tacy i odstawiamy w chłodne miejsce nawet na 3-4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C (najlepiej piec w programie „góra-dół”, a nie w termoobiegu).
- Do gorącego piekarnika wkładamy ułożony na blaszce schab w folii, pieczemy godzinę.
- Po tym czasie wyjmujemy mięso i znowu wynosimy w chłodne miejsce albo przynajmniej odstawiamy na bok. Schab musi „odpocząć” przez kilka minut, mięso ukrojone za wcześnie wypuści cały sok i będzie suche.