Schab nadziewany warzywami. Postaw na zielone warzywa, a smak cię zaskoczy
2022-08-31
łatwy
40 min
4
Dieta niskokaloryczna
Rolada schabowa to wbrew pozorom dość łatwe do przygotowania danie, w dodatku dające bardzo wiele możliwości smakowych. Rodzaj nadzienia decyduje bowiem o tym, jak ostatecznie smakuje danie. Dziś proponuje przepis na schab nadziewany warzywami sezonowymi w kolorze zielonym - tako rolada pięknie wygląda i świetnie smakuje, a warzywa potrzebne do przygotowania nadzienia o tej porze roku każdy ma niemal na wyciągnięcie ręki.
SKŁADNIKI
- 600-700 g schabu
- 2 łyżki oliwy
- 1 kawałek pora, drobno posiekać
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała cukinia
- 1 garść liści szpinaku
- 2 łyżki bułki tartej
- suszony tymianek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab naciąć jak na roladę. Dokładną instrukcję znajdziesz tu: Jak naciąć i zwinąć schab w roladę
- Mięso oprószyć sola i pieprzem ze wszystkich stron i odstawić, żeby odpoczęło w temperaturze pokojowej.
- Paprykę i cukinię umyć, oczyścić z nasion, drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Szpinak oczyścić i posiekać, fasolkę pokroić na niewielkie kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę, zeszklić pora z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, po chwili dodać paprykę i cukinię.
- Smażyć ok 5 minut, po czym dodać szpinak i fasolkę, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem, smażyć 2-3 minuty.
- Warzywa zdjąć z ognia, dodać do nich bułkę tarta i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem schab i spiąć go lub związać sznurkiem.
- Na patelni rozgrzać nieco oliwy i położyć na niej mięso. Obsmażać po 2-3 minuty każda stronę, po czym przyłożyć do naczynia do zapiekania.
- Piec w temperaturze 180 st. C przez ok 40-50 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne