Schab nadziewany warzywami. Postaw na zielone warzywa, a smak cię zaskoczy

Schab nadziewany warzywami
Autor: Shutterstock Schab nadziewany warzywami to znakomite danie na niedzielny obiad z rodziną.
łatwy
40 min
4

Dieta niskokaloryczna

Rolada schabowa to wbrew pozorom dość łatwe do przygotowania danie, w dodatku dające bardzo wiele możliwości smakowych. Rodzaj nadzienia decyduje bowiem o tym, jak ostatecznie smakuje danie. Dziś proponuje przepis na schab nadziewany warzywami sezonowymi w kolorze zielonym - tako rolada pięknie wygląda i świetnie smakuje, a warzywa potrzebne do przygotowania nadzienia o tej porze roku każdy ma niemal na wyciągnięcie ręki.

SKŁADNIKI

  • 600-700 g schabu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kawałek pora, drobno posiekać
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 garść liści szpinaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab naciąć jak na roladę. Dokładną instrukcję znajdziesz tu: Jak naciąć i zwinąć schab w roladę
  • Mięso oprószyć sola i pieprzem ze wszystkich stron i odstawić, żeby odpoczęło w temperaturze pokojowej.
  • Paprykę i cukinię umyć, oczyścić z nasion, drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Szpinak oczyścić i posiekać, fasolkę pokroić na niewielkie kawałki.
  • Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę, zeszklić pora z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, po chwili dodać paprykę i cukinię.
  • Smażyć ok 5 minut, po czym dodać szpinak i fasolkę, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem, smażyć 2-3 minuty.
  • Warzywa zdjąć z ognia, dodać do nich bułkę tarta i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem schab i spiąć go lub związać sznurkiem.
  • Na patelni rozgrzać nieco oliwy i położyć na niej mięso. Obsmażać po 2-3 minuty każda stronę, po czym przyłożyć do naczynia do zapiekania.
  • Piec w temperaturze 180 st. C przez ok 40-50 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej