Schab duszony w cebuli - prosty przepis na przepyszne bitki schabowe
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Schab duszony w cebuli to doskonałe danie na niedzielny obiad. Zamiast smażonych schabowych - delikatne duszone mięso, rozpływające się w ustach i zanurzone w aromatycznym sosie.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg schabu bez kości
- 3-4 cebule
- sól, pieprz,
- odrobina wody i mąki,
- łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
- Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę.
- Dodać kawałki schabu, podsmażyć z obu stron. Zalać wodą mniej więcej do wysokości mięsa.
- Dusić pod przykryciem ok. 90 min, aż mięso będzie bardzo miękkie.
- Na koniec dodać wodę wymieszaną z mąką (ok. 1/3 szklanki wody + 2 łyżki mąki, konsystencja zagęszczacza powinna przypominać gęstą śmietanę). Nie należy od razu dolewać całości, można regulować ilość dolewając płyn partiami, mieszając i gotując, aż osiągniemy pożądaną przez nas gęstość sosu.