Schab duszony w cebuli - prosty przepis na przepyszne bitki schabowe

2021-01-30
Schab duszony w cebuli - prosty przepis na przepyszne bitki schabowe
Autor: Shutterstock Schab duszony w cebuli idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i surówkami
łatwy
15 min
4

Schab duszony w cebuli to doskonałe danie na niedzielny obiad. Zamiast  smażonych  schabowych - delikatne duszone mięso, rozpływające się w ustach i zanurzone w aromatycznym sosie.

Składniki

1/2 kg schabu bez kości

3-4 cebule

sól, pieprz,

odrobina wody i mąki,

łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.

Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę.

Dodać kawałki schabu, podsmażyć z obu stron. Zalać wodą mniej więcej do wysokości mięsa.

Dusić pod przykryciem ok. 90 min, aż mięso będzie bardzo miękkie.

Na koniec dodać wodę wymieszaną z mąką (ok. 1/3 szklanki wody + 2 łyżki mąki, konsystencja zagęszczacza powinna przypominać gęstą śmietanę). Nie należy od razu dolewać całości, można regulować ilość dolewając płyn partiami, mieszając i gotując, aż osiągniemy pożądaną przez nas gęstość sosu.