Schab duszony w cebuli - prosty przepis na przepyszne bitki schabowe

Schab duszony w cebuli to doskonałe danie na niedzielny obiad. Zamiast smażonych schabowych - delikatne duszone mięso, rozpływające się w ustach i zanurzone w aromatycznym sosie.
1/2 kg schabu bez kości
3-4 cebule
sól, pieprz,
odrobina wody i mąki,
łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę.
Dodać kawałki schabu, podsmażyć z obu stron. Zalać wodą mniej więcej do wysokości mięsa.
Dusić pod przykryciem ok. 90 min, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Na koniec dodać wodę wymieszaną z mąką (ok. 1/3 szklanki wody + 2 łyżki mąki, konsystencja zagęszczacza powinna przypominać gęstą śmietanę). Nie należy od razu dolewać całości, można regulować ilość dolewając płyn partiami, mieszając i gotując, aż osiągniemy pożądaną przez nas gęstość sosu.