Sarnina: przepis na sznycle sarnie

2021-03-29
sarnina-przepis-na-sznycle-z-sarny.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dziczyzna to mięso dość chude i zawierające łatwo przyswajalne białko
łatwy
30 min
4

Mięso z sarny jest chude i zawiera łatwo przyswajalne białko. Warto więc przekonać się do jego ciekawego aromatu! Podajemy przepis na sznycle sarnie z aromatycznym sosem.

SKŁADNIKI

  • 6 sznycli sarnich
  • masło sklarowane do smażenia
  • kilka tłuczonych na grubo ziaren pieprzu i jałowca
  • sól
  • sos:
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka sosu ze smażenia sznycli
  • 1 mała kostka bulionowa
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 ml likieru porzeczkowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle doprawiamy ziołami i mocno obsmażamy na patelni. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przyrządzamy sos.
  • Podgrzewamy wodę, dodajemy sos ze smażenia mięsa i kostkę bulionową.
  • Gdy kostka się rozpuści, wlewamy gorącą śmietanę i wino. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy likier i dokładnie mieszamy.
  • Do sosu wkładamy sznycle i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.