Sarnina: przepis na sznycle sarnie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mięso z sarny jest chude i zawiera łatwo przyswajalne białko. Warto więc przekonać się do jego ciekawego aromatu! Podajemy przepis na sznycle sarnie z aromatycznym sosem.
SKŁADNIKI
- 6 sznycli sarnich
- masło sklarowane do smażenia
- kilka tłuczonych na grubo ziaren pieprzu i jałowca
- sól
- sos:
- 100 ml wody
- 1 łyżka sosu ze smażenia sznycli
- 1 mała kostka bulionowa
- 100 ml śmietany
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
- 50 ml likieru porzeczkowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle doprawiamy ziołami i mocno obsmażamy na patelni. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przyrządzamy sos.
- Podgrzewamy wodę, dodajemy sos ze smażenia mięsa i kostkę bulionową.
- Gdy kostka się rozpuści, wlewamy gorącą śmietanę i wino. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy likier i dokładnie mieszamy.
- Do sosu wkładamy sznycle i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.