Ryżowa patelnia z kurczakiem i czerwoną fasolą
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Ryżowa patelnia z kurczakiem i czerwoną fasolą to pyszne danie jednogarnkowe. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i posiłek wieczorny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 80 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 5 udek z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka surowego ryżu jaśminowego lub dowolnego ryżu, którego gotowanie zajmuje 15 minut
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 papryka zielona
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka kurczaka przyprawić solą i pieprzem.
- Rozgrzać olej na patelni i dodać pokrojony boczek. Gdy boczek zacznie się rumienić, ułożyć na patelni udka, skórą do dołu, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, aż skórka nabierze złotobrązowego koloru.
- Odwrócić udka z kurczaka na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty na średnim ogniu.
- Zdjąć kurczaka z patelni i odstawić na bok (będziemy go dogotowywać w kolejnych krokach).
- Na tę samą (teraz pustą) patelnię dodać pokrojoną paprykę, smażyć 1 minutę, wlać bulion z kurczaka, wodę, wsypać surowy ryż i dodać posiekany czosnek. Zagotować i dobrze wymieszać.
- Udka z kurczaka położyć na wierzchu. Zmniejszyć ogień. Przykryć patelnię pokrywką. Dusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut pod przykryciem, aż ryż się ugotuje, a kurczak będzie całkowicie ugotowany (nie będzie już różowy na środku).
- Przed podaniem zdjąć kurczaka z patelni. Do ryżu dodać odcedzoną fasolę oraz natkę pietruszki. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zamieszać i podgrzewać 1-3 minut, aby fasola była gorąca.
- Podawać kurczaka razem z fasolowym ryżem.