Ryż zasmażany z mielonym mięsem i jajkiem - szybkie i pyszne danie obiadowe

Ryż zasmażany z mielonym mięsem i jajkiem - szybkie i pyszne danie obiadowe
Autor: Shutterstock Ryż zasmażany z mielonym mięsem i jajkiem to proste i pyszne danie obiadowe
łatwy
20 min
3

To danie króluje na naszym stole zawsze wtedy, gdy zostanie nam ryżu z poprzedniego dnia, bo to idealny sposób na jego wykorzystanie. Danie jest smaczne, aromatyczne, tanie i błyskawiczne w przygotowaniu. 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju
  • 3 duże jajka
  • 1 mała cebula, posiekanej
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w małą kostkę
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, roztarte
  • 1 puszka groszku
  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki sosu sojowego, o zmniejszonej zawartości soli
  • 1 łyżka sosu hoisin (opcjonalnie)
  • 3 dymki, drobno posiekane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wybić do miseczki i delikatnie rozmieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju wylać na nią jajka.
  • Smażyć przez chwilę nie dotykając, po czym delikatnie wymieszać jajka, usmażone zdjąć z patelni i odstawić.
  • Na patelnię wlać resztę oleju i zeszklić na nim posiekaną cebulę i marchewkę. Smażyć mieszając od czasu do czasu.
  • Gdy warzywa zmiękną dodać do nich mięsa, przyprawić solą i pieprzem  smażyć, aż wieprzowina zmieni kolor na szary.
  • Wtedy dodać czosnek, imbir i groszek, wymieszać i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
  • Na koniec dodać sosy, posiekany szczypior, ryż i usmażone wcześniej jajka, wymieszać i od razu podawać.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej