Ryż zasmażany z mielonym mięsem i jajkiem - szybkie i pyszne danie obiadowe
2022-04-12
łatwy
20 min
3
To danie króluje na naszym stole zawsze wtedy, gdy zostanie nam ryżu z poprzedniego dnia, bo to idealny sposób na jego wykorzystanie. Danie jest smaczne, aromatyczne, tanie i błyskawiczne w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju
- 3 duże jajka
- 1 mała cebula, posiekanej
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w małą kostkę
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka tartego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku, roztarte
- 1 puszka groszku
- 3 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego, o zmniejszonej zawartości soli
- 1 łyżka sosu hoisin (opcjonalnie)
- 3 dymki, drobno posiekane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wybić do miseczki i delikatnie rozmieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju wylać na nią jajka.
- Smażyć przez chwilę nie dotykając, po czym delikatnie wymieszać jajka, usmażone zdjąć z patelni i odstawić.
- Na patelnię wlać resztę oleju i zeszklić na nim posiekaną cebulę i marchewkę. Smażyć mieszając od czasu do czasu.
- Gdy warzywa zmiękną dodać do nich mięsa, przyprawić solą i pieprzem smażyć, aż wieprzowina zmieni kolor na szary.
- Wtedy dodać czosnek, imbir i groszek, wymieszać i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
- Na koniec dodać sosy, posiekany szczypior, ryż i usmażone wcześniej jajka, wymieszać i od razu podawać.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania