Ryż z mięsem mielonym i warzywami z patelni

Ryż z mięsem mielonym i warzywami z patelni
Autor: Shutterstock.com Patelnia pełna sycącego ryżu, mielonej wołowiny, groszku, kukurydzy i papryki
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ryż basmati jest lekkostrawny, a w wariancie pełnoziarnistym jest również bogaty w błonnik. Patelnia odżywczego ryżu i mielonego mięsa zapewni ci uczucie sytości przez długi czas i jest dobra na trawienie. Bogata w białko wołowina wzmacnia mięśnie, a dzięki wysokiej zawartości żelaza jest ważna dla tworzenia krwi i transportu tlenu w organizmie. 

Danie z ryżu i mięsa mielonego jest łatwe w przygotowaniu i można je dowolnie zmieniać, w zależności od tego, co ma do zaoferowania twoja lodówka. Wołowinę możesz zastąpić dowolnym innym mielonym mięsem. Jeśli wolisz gotować bez mięsa, możesz go zastąpić czerwoną soczewicą, a danie dopełnić świeżymi ziołami i startym parmezanem. 

SKŁADNIKI

  • 150 gramów pełnoziarnistego ryżu basmati
  • 300 g mrożonego groszku
  • 1 (200 g) czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 (140 g) cebule, pokrojone drobno
  • 2 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • ½ szklanki (125 ml) bulionu warzywnego
  • 140 g kukurydzy z puszki, osączonej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez około 20 minut.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż na niej mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Dodaj cebulę i smaż do jej zeszklenia. Dodaj czosne i smaż jeszcze 1 minutę. 
  • Dodaj sok z cytryny i bulion. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj przez 10 minut.
  • Dodaj paprykę, mrożony groszek i kukurydzę. Gotuj przez kolejne 3 minut. 
  • Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj, aby smaki dobrze się połączyły. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej