Ryż z mięsem mielonym i warzywami z patelni
2021-09-23
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ryż basmati jest lekkostrawny, a w wariancie pełnoziarnistym jest również bogaty w błonnik. Patelnia odżywczego ryżu i mielonego mięsa zapewni ci uczucie sytości przez długi czas i jest dobra na trawienie. Bogata w białko wołowina wzmacnia mięśnie, a dzięki wysokiej zawartości żelaza jest ważna dla tworzenia krwi i transportu tlenu w organizmie.
Danie z ryżu i mięsa mielonego jest łatwe w przygotowaniu i można je dowolnie zmieniać, w zależności od tego, co ma do zaoferowania twoja lodówka. Wołowinę możesz zastąpić dowolnym innym mielonym mięsem. Jeśli wolisz gotować bez mięsa, możesz go zastąpić czerwoną soczewicą, a danie dopełnić świeżymi ziołami i startym parmezanem.
SKŁADNIKI
- 150 gramów pełnoziarnistego ryżu basmati
- 300 g mrożonego groszku
- 1 (200 g) czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 (140 g) cebule, pokrojone drobno
- 2 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
- ½ szklanki (125 ml) bulionu warzywnego
- 140 g kukurydzy z puszki, osączonej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez około 20 minut.
- Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż na niej mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj cebulę i smaż do jej zeszklenia. Dodaj czosne i smaż jeszcze 1 minutę.
- Dodaj sok z cytryny i bulion. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj przez 10 minut.
- Dodaj paprykę, mrożony groszek i kukurydzę. Gotuj przez kolejne 3 minut.
- Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj, aby smaki dobrze się połączyły. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?