Ryba z ziemniakami i warzywami na ostro - przepis na pyszne danie jednogarnkowe
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ryba z ziemniakami i warzywami na ostro to pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, sycąca i rozgrzewająca. Tak przygotowana ryba nie jest nasiąknięta tłuszczem, jest soczysta i pełna smaku, a także o wiele zdrowsza niż smażona.
SKŁADNIKI
- 60 dkg filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
- 30 ml oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 strąk czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 papryczki pepperoni drobno pokrojonej
- 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 50 dkg sparzonych i obranych ze skórki pokrojonych pomidorów
- 2 liście laurowe
- sól do smaku
- 6- 7 dużych ziemniaków podgotowanych 5 minut i pokrojonych w dużą kostkę
- pół pęczka posiekanej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Olej rozgrzać w rondlu lub na patelni z przykryciem. Dodać cebulę, paprykę, czosnek, papryczkę pepperoni, liście laurowe i smażyć kilka minut. Dodać kolendrę, ostrą paprykę i chwilę przesmażyć.
- Dodać pomidory i ziemniaki, doprawić wszystko solą, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut - do miękkości ziemniaków.
- Na wierzchu warzywnego gulaszu ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, z wierzchu lekko posolić, przykryć i dusić jeszcze ok 10 minut.