Rozpływający się w ustach gulasz wieprzowy z warzywami i piwem
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Gulasz wieprzowy z warzywami i piwem to pyszne danie jednogarnkowe. Mięso rozpływa się w ustach, a warzywa smakują niebiańsko. Co jest tajemnicą sukcesu? Użycie w przepisie schabu karkowego. Gdy jest promocja na to pyszne mięso, warto wypróbować nasz przepis na udany obiad rodzinny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g schabu karkowego
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- 150 g małych cebulek szalotek lub 1 duża
- 150 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka lub 1 pasternak
- 300 g ziemniaków, drobnych przeznaczonych na sałatki
- 0,5 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 listek laurowy
- 0,5 l ciemnego piwa w stylu irlandzkim
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab karkowy pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką.
- Rozgrzać olej w dużym garnku z grubym dnem. Dodać mięso i zrumienić.
- Gdy mięso się zrumieni dodać cebulki przekrojone na ćwiartki lub dużą cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać pieczarki przekrojone na ćwiartki i smażyć przez 2-4 minuty.
- Wreszcie dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone na grubsze plasterki oraz ziemniaki przekrojone na cztery.
- Dodać przyprawy, wlać piwo, uzupełnić wodą, tak aby płyn przykrył zawartość garnka. Przykryć pokrywką
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i dusić przez 1 godzinę.
- Przed podaniem spróbować i przyprawić solą i pieprzem według własnego upodobania.
- Podawać ze świeżym pieczywem.