Rozkoszny gulasz wieprzowy z piekarnika
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Rozkoszny gulasz wieprzowy z piekarnika zachwyci waszych bliskich. Rozkoszny jest po pierwsze, że smaczny, po drugie, że łatwy w wykonaniu, po trzecie, że nie musicie przy nim stać i mieszać. My uwielbiamy takie łatwe i pyszne przepisy, a wy?
Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu zmielonego
- 1 woreczek do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w dużą kostkę, wielkości sporego kęsa. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.
- Z keczupu, koncentratu, oleju, wody, mąki i przypraw przygotować marynatę, wszystkie składniki miksując.
- Mięso oraz cebulę i czosnek włożyć do woreczka. Wlać marynatę, dobrze zamknąć. Wymieszać wstrząsając woreczkiem.
- Woreczek z zawartością włożyć do lodówki na 3 godziny lub nawet całą noc, aby składniki zmacerowały mięso.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Zamknięty woreczek umieścić w formie od pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut.
- Woreczek rozciąć, gulasz wyjąć od razu na talerze, podawać z kluskami, kaszą lub ziemniakami.