Roladki z karkówki: przepis na zrazy zawijane ze schabu karkowego

2021-12-13
Roladki z karkówki: przepis na zrazy zawijane ze schabu karkowego
Autor: Shutterstock Wieprzowe zrazy zawijane to świetny pomysł na obiad w gronie rodziny i przyjaciół. 
średni
30 min
4

Roladki z karkówki wieprzowej pasują na obiad rodzinny, także świąteczny. Zrazy zawijane ze schabu karkowego są łatwe w przygotowaniu i pysznie smakują. Dodatki: plaster gotowanej szynki, musztarda i kiszony ogórek dodają mięsu smaku i aromatu. Tak przygotowana karkówka zamienia się w eleganckie danie. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowego schabu karkowego lub 6-8 gotowych kotletów
  • musztarda sarepska lub delikatesowa
  • 6-8 plastrów gotowanej szynku lub parzonego boczku
  • 2 kiszone ogórki
  • 1-2 kawałki papryki konserwowej
  • 0,5 l gorącej wody
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki zimnej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić na 6-8 plastrów. Następnie każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na dość cienkie kotlety. Nie należy przesadzać, aby nie przerwać włókien mięsa.
  • Kiszone ogórki pokroić wzdłuż na paski.
  • Na rozbitym plastrze karkówki rozsmarować łyżeczkę musztardy. Następnie położyć plaster szynki lub parzonego boczku. Z brzegu ułożyć po paseczku ogórka i starannie zwinąć w roladkę. Tak samo postępować z pozostałymi roladkami. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem, tak aby nie rozpadły się podczas duszenia.
  • W rondlu lub głębokiej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu obsmażyć roladki ze wszystkich stron.
  • Smażyć bez przykrycia, aż odparują soki, które puściło mięso.  Resztki sosu powinny się mocno zrumienić.
  • Następnie dodać wodę. Patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż karkówka będzie miękka, czyli około 30-40 minut. W trakcie duszenia mięsa uzupełniać płyn w miarę jego ubywania. 
  • Gotowe roladki zdjąć z patelni. Mieszaniną mąki i wody zagęścić sos, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Roladki podawać z kaszą jaglaną lub kaszą gryczaną obficie polaną sosem powstałym podczas duszenia. Nieodzownym dodatkiem są kiszone ogórki
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne