Roladki z karkówki: przepis na zrazy zawijane ze schabu karkowego
      2021-12-13
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Roladki z karkówki wieprzowej pasują na obiad rodzinny, także świąteczny. Zrazy zawijane ze schabu karkowego są łatwe w przygotowaniu i pysznie smakują. Dodatki: plaster gotowanej szynki, musztarda i kiszony ogórek dodają mięsu smaku i aromatu. Tak przygotowana karkówka zamienia się w eleganckie danie.
SKŁADNIKI
- 1 kg wieprzowego schabu karkowego lub 6-8 gotowych kotletów
 - musztarda sarepska lub delikatesowa
 - 6-8 plastrów gotowanej szynku lub parzonego boczku
 - 2 kiszone ogórki
 - 1-2 kawałki papryki konserwowej
 - 0,5 l gorącej wody
 - sól i pieprz
 - olej do smażenia
 - 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki zimnej wody
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pokroić na 6-8 plastrów. Następnie każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na dość cienkie kotlety. Nie należy przesadzać, aby nie przerwać włókien mięsa.
 - Kiszone ogórki pokroić wzdłuż na paski.
 - Na rozbitym plastrze karkówki rozsmarować łyżeczkę musztardy. Następnie położyć plaster szynki lub parzonego boczku. Z brzegu ułożyć po paseczku ogórka i starannie zwinąć w roladkę. Tak samo postępować z pozostałymi roladkami. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem, tak aby nie rozpadły się podczas duszenia.
 - W rondlu lub głębokiej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu obsmażyć roladki ze wszystkich stron.
 - Smażyć bez przykrycia, aż odparują soki, które puściło mięso. Resztki sosu powinny się mocno zrumienić.
 - Następnie dodać wodę. Patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż karkówka będzie miękka, czyli około 30-40 minut. W trakcie duszenia mięsa uzupełniać płyn w miarę jego ubywania.
 - Gotowe roladki zdjąć z patelni. Mieszaniną mąki i wody zagęścić sos, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
 - Roladki podawać z kaszą jaglaną lub kaszą gryczaną obficie polaną sosem powstałym podczas duszenia. Nieodzownym dodatkiem są kiszone ogórki.
 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne