Roladki z indyka nadziewane warzywami
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Roladki z filetu indyczego nadziewane marchewką i porem to świetne danie obiadowe. Podane z wykwintnymi ziemniakami a la Duchesse będą doskonałym daniem głównym na eleganckiej kolacji.
SKŁADNIKI
- 4 sznycle lub 400-500 g filetu z piersi indyka
- 1 marchewka
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- masło
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle z piersi indyka delikatnie rozbijamy i nacieramy rozgniecionym czosnkiem oraz posypujemy solą i pieprzem.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy na pół plasterki.
- W garnku roztapiamy ok. 1 łyżkę masła, dodajemy marchewkę oraz pora, doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Dusimy aż warzywa będą miękkie.
- Na każdy płat mięsa nakładamy farsz i zwijamy w roladki, które owijamy bawełnianym sznurkiem lub spinamy wykałaczkami.
- Smażymy na patelni na średnim ogniu do zrumienienia.
- Roladki podajemy z ziemniakami a la Duchesse