Roladki z indyka nadziewane warzywami

2021-03-29
Roladki z indyka faszerowane marchewką i porem
Autor: thinkstockphotos.com Roladki z indyka pieczone w piecu to eleganckie danie obiadowe. 
łatwy
35 min
4

Roladki z filetu indyczego nadziewane marchewką i porem to świetne danie obiadowe. Podane z wykwintnymi ziemniakami a la Duchesse będą doskonałym daniem głównym na eleganckiej kolacji. 

SKŁADNIKI

  • 4 sznycle lub 400-500 g filetu z piersi indyka
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle z piersi indyka delikatnie rozbijamy i nacieramy rozgniecionym czosnkiem oraz posypujemy solą i pieprzem.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy na pół plasterki.
  • W garnku roztapiamy ok. 1 łyżkę masła, dodajemy marchewkę oraz pora, doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Dusimy aż warzywa będą miękkie.
  • Na każdy płat mięsa nakładamy farsz i zwijamy w roladki, które owijamy bawełnianym sznurkiem lub spinamy wykałaczkami.
  • Smażymy na patelni na średnim ogniu do zrumienienia.
  • Roladki podajemy z ziemniakami a la Duchesse