Roladki z indyka i cukinii - pyszne i lekkie danie obiadowe

2020-11-17
Roladki z indyka i cukinii
Autor: Shutterstock Roladki z indyka i cukinii to smaczne danie obiadowe.
łatwy
40 min
4

Warto sięgać po mięso z indyka, bo jest nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Mięso z indyka jest chude i zdrowsze niż z kurczaka. Można je przygotować na wiele sposobów. Co więcej - w zależności od tego, którą część indyka przygotujemy, inaczej smakuje. Dziś proponujemy niezwykle delikatne i lekkie roladki z indyka cukinii.

Składniki

1 kg mielonego mięsa z indyka

3 młode cukinie

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 jajko

3 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

3 łyżki startego parmezanu.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do mielonego mięsa dodać jajko, mąkę kukurydzianą, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić i dobrze wymieszać.

Cukinie umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry nożem lub krajaczem do warzyw.

Z mięsa (ok. 1 łyżeczki) formować wałeczki i zawijać w plastry cukinii. Ciasno układać na dnie żaroodpornego naczynia.

Z wierzchu posypać parmezanem. Piec 1 godz. w temp. 180 st. C.

CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?