Rolada z udek kurczaka bez żelatyny: najlepszy przepis na wędlinę inną niż wszystkie
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Rolada z udek kurczaka to pyszna wędlina dietetyczna. Można ją przygotować bez żelatyny i bez innych zbędnych dodatków. Zdrowy, najlepszy przepis na wędlinę domową inną niż wszystkie polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg mięsa z udek kurzych, bez skóry i kości
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z udek rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Tylko tyle, aby wyrównać grubość.
- Płaty mięsa ułożyć na folii spożywczej, starając się nadać całości kształt prostokąta.
- Mięso posypać przyprawami.
- Na środku umieścić paski sera.
- Pomagając sobie folią zwinąć mięso w zgrabną roladę.
- Roladę owinąć kilkukrotnie folią. Szczelnie zamknąć końce foli na skraju rolady.
- Na roladę naciągnąć siatkę lub obwiązać sznurkiem lub grubą nicią.
- Roladę włożyć do zimnej wody. Postawić na ogniu i podgrzewać, aż woda się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1,5 godziny.
- Ugotowaną wędlinę przełóż na deskę, przykryj drugą deską i obciąż 5 kg (np. słoikami z wodą). Pozostaw do rana.
- Rano włóż do lodówki i tam przechowuj nie dłużej niż 5 dni.
- Przed podaniem pokrój na cienkie plasterki.