Rolada z piersi kurczaka z serem. Pyszny i aromatyczny obiad na każdą okazję

rolada z piersi kurczaka z serem
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
6

Pyszna i soczysta rolada z piersi kurczaka z serem to propozycja, która sprawdzi się zawsze. Jej sekretem jest serowa skorupka, która otacza mięso. Danie prezentuje się wyjątkowo apetycznie, więc pasuje na różne okazje. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. To pomysł na rodzinny obiad i jedzenie na imprezę. Łatwy i sprawdzony przepis już czeka.

Jak zrobić roladę z piersi z kurczaka z serem?

Rolada z kurczaka nie jest trudna. Najpierw należy pokroić i rozbić filet z kurczaka, a następnie upiec ciasto serowe, w które zawija się roladę. W międzyczasie przyrządza się aromatyczny farsz. Na placku serowym układa się plastry kurczaka, ser mozzarella oraz farsz. Całość zawija się w roladę i piecze w piekarniku.

Jak upiec roladę z kurczaka?

Roladę z kurczaka z serową skorupką piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 35 minut. Przed włożeniem mięsa do pieca warto zawinąć je w papier do pieczenia. Dzięki temu będzie miękkie i soczyste.

Jaki ser do rolady z kurczaka?

Do serowej skorupki, która otacza roladę, najlepszy będzie holenderski ser gouda lub angielski cheddar. Sprawdzą się również sery wędzone, które dodadzą przyjemnego aromatu. Do farszu można dodać nie tylko mozzarellę, ale i ser feta, pleśniowy czy brie.

Z czego zrobić farsz do rolady z kurczaka?

Istnieje mnóstwo kombinacji składników, aby powstał pyszny i aromatyczny farsz do rolady drobiowej. Najpopularniejsze to:

  • warzywa z serem mozzarella
  • pieczarki z wędzonym serem
  • szpinak z serem pleśniowym
  • szynka i ser żółty typu gouda

Czym przyprawić roladę z kurczaka?

Dobór przypraw do rolady z piersi kurczaka zależy od własnych upodobań smakowych. Fani pikantnych dań mogą dodać do farszu drobno posiekaną papryczkę chili lub roladę podać z ostro-słodkim chińskim sosem. Rolada zyska ziołowy aromat i smak, jeżeli doprawi się ją świeżymi i suszonymi ziołami. Zawsze potrawę należy doprawić solą i pieprzem.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz
  •  
  • ciasto serowe:
  • 250 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  •  
  • farsz:
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kremowego serka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka pokroić na 6 równych plastrów. Rozbić tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, oregano oraz słodką i ostrą papryką.
  • Jajka wbić do miseczki. Dodać starty żółty ser i majonez. Dokładnie wymieszać. Równomiernie wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warstwa powinna być cienka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto serowe się piecze, przygotować farsz. Suszone pomidory, paprykę i por drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim paprykę i pora, aż zmiękną, a woda odparuje. Pod koniec smażenia dodać czosnek i suszone pomidory. Wymieszać, smażyć minutę i zestawić patelnię z ognia. Dodać kremowy serek i wymieszać.  
  • Na cieście serowym ułożyć plastry kurczaka, tak aby przykryły ser. Wyłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i farsz warzywny. Całość ścisło zawinąć w roladę, a następnie w papier do pieczenia i przełożyć na blachę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut.
  • Podawać na ciepło lub zimno. 
5 zasad, jak upiec mięso
Anna Szulc-Górska
więcej