Rolada z piersi kurczaka z serem. Pyszny i aromatyczny obiad na każdą okazję
Pyszna i soczysta rolada z piersi kurczaka z serem to propozycja, która sprawdzi się zawsze. Jej sekretem jest serowa skorupka, która otacza mięso. Danie prezentuje się wyjątkowo apetycznie, więc pasuje na różne okazje. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. To pomysł na rodzinny obiad i jedzenie na imprezę. Łatwy i sprawdzony przepis już czeka.
Jak zrobić roladę z piersi z kurczaka z serem?
Rolada z kurczaka nie jest trudna. Najpierw należy pokroić i rozbić filet z kurczaka, a następnie upiec ciasto serowe, w które zawija się roladę. W międzyczasie przyrządza się aromatyczny farsz. Na placku serowym układa się plastry kurczaka, ser mozzarella oraz farsz. Całość zawija się w roladę i piecze w piekarniku.
Jak upiec roladę z kurczaka?
Roladę z kurczaka z serową skorupką piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 35 minut. Przed włożeniem mięsa do pieca warto zawinąć je w papier do pieczenia. Dzięki temu będzie miękkie i soczyste.
Jaki ser do rolady z kurczaka?
Do serowej skorupki, która otacza roladę, najlepszy będzie holenderski ser gouda lub angielski cheddar. Sprawdzą się również sery wędzone, które dodadzą przyjemnego aromatu. Do farszu można dodać nie tylko mozzarellę, ale i ser feta, pleśniowy czy brie.
Z czego zrobić farsz do rolady z kurczaka?
Istnieje mnóstwo kombinacji składników, aby powstał pyszny i aromatyczny farsz do rolady drobiowej. Najpopularniejsze to:
- warzywa z serem mozzarella
- pieczarki z wędzonym serem
- szpinak z serem pleśniowym
- szynka i ser żółty typu gouda
Czym przyprawić roladę z kurczaka?
Dobór przypraw do rolady z piersi kurczaka zależy od własnych upodobań smakowych. Fani pikantnych dań mogą dodać do farszu drobno posiekaną papryczkę chili lub roladę podać z ostro-słodkim chińskim sosem. Rolada zyska ziołowy aromat i smak, jeżeli doprawi się ją świeżymi i suszonymi ziołami. Zawsze potrawę należy doprawić solą i pieprzem.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
- ciasto serowe:
- 250 g żółtego sera
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- farsz:
- 1 kulka sera mozzarella
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mały por (tylko biała część)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kremowego serka
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokroić na 6 równych plastrów. Rozbić tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, oregano oraz słodką i ostrą papryką.
- Jajka wbić do miseczki. Dodać starty żółty ser i majonez. Dokładnie wymieszać. Równomiernie wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warstwa powinna być cienka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Kiedy ciasto serowe się piecze, przygotować farsz. Suszone pomidory, paprykę i por drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim paprykę i pora, aż zmiękną, a woda odparuje. Pod koniec smażenia dodać czosnek i suszone pomidory. Wymieszać, smażyć minutę i zestawić patelnię z ognia. Dodać kremowy serek i wymieszać.
- Na cieście serowym ułożyć plastry kurczaka, tak aby przykryły ser. Wyłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i farsz warzywny. Całość ścisło zawinąć w roladę, a następnie w papier do pieczenia i przełożyć na blachę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut.
- Podawać na ciepło lub zimno.