Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakiem i fetą

2021-03-29
Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakiem i fetą
Autor: Shutterstock Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakiem i fetą
łatwy
45 min
4

Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakiem i fetą to danie, w którym banalne mięso mielone staje się podstawą smakowitej i efektownej potrawy. Na dodatek takiej, która nie zabija niedostępnością składników lub ich kosztem. Tanie, smaczne i efektowne - my to lubimy, a wy?

Ta rolada to danie bardzo łatwe do przygotowania, z ogólnie dostępnych i niedrogich składników.  Na dodatek bardzo  efektownie się prezentujące i smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g szpinaku baby
  • 100 g sera feta
  • 3-4 łyżki bułki tartej (plus odrobina do posypania) lub 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni, na oliwie zarumienić 1 posiekaną cebulę.  Odstawić do przestudzenia.
  • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą (lub odciśnięta z mleka bułeczką) i posiekaną cebulą. Doprawić solą (około 1 łyżeczki) i pieprzem. Mięso będzie odrobinę bardziej słone po upieczeniu, z powodu sera feta użytego do faszerowania
  • Na blacie rozwinąć kawałek folii spożywczej. Na folii rozłożyć mięso mielone – tworząc płat o długości blaszki do pieczenia. Szerokość ma być zbliżona do szerokości folii.
  • Na środku mięsa ułożyć  szpinak, pokruszony ser feta i przesmażoną cebulę.
  • Z pomocą folii zwinąć mięso tworząc roladę. Jeśli mamy  czas - można roladę schłodzić.
  • Odwinąć folię i dokładniej skleić mięso (zarówno wzdłuż rolady, jak i jej brzegi).
  • Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i posypać bułką tartą.
  • Roladę przełożyć do blaszki. Posmarować z wierzchu oliwą i posypać bułką tartą.
  • Piec około 50 minut w temperaturze 200°C.