Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakiem i fetą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakiem i fetą to danie, w którym banalne mięso mielone staje się podstawą smakowitej i efektownej potrawy. Na dodatek takiej, która nie zabija niedostępnością składników lub ich kosztem. Tanie, smaczne i efektowne - my to lubimy, a wy?
Ta rolada to danie bardzo łatwe do przygotowania, z ogólnie dostępnych i niedrogich składników. Na dodatek bardzo efektownie się prezentujące i smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g szpinaku baby
- 100 g sera feta
- 3-4 łyżki bułki tartej (plus odrobina do posypania) lub 1 sucha bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 2 cebule
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni, na oliwie zarumienić 1 posiekaną cebulę. Odstawić do przestudzenia.
- Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą (lub odciśnięta z mleka bułeczką) i posiekaną cebulą. Doprawić solą (około 1 łyżeczki) i pieprzem. Mięso będzie odrobinę bardziej słone po upieczeniu, z powodu sera feta użytego do faszerowania
- Na blacie rozwinąć kawałek folii spożywczej. Na folii rozłożyć mięso mielone – tworząc płat o długości blaszki do pieczenia. Szerokość ma być zbliżona do szerokości folii.
- Na środku mięsa ułożyć szpinak, pokruszony ser feta i przesmażoną cebulę.
- Z pomocą folii zwinąć mięso tworząc roladę. Jeśli mamy czas - można roladę schłodzić.
- Odwinąć folię i dokładniej skleić mięso (zarówno wzdłuż rolady, jak i jej brzegi).
- Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i posypać bułką tartą.
- Roladę przełożyć do blaszki. Posmarować z wierzchu oliwą i posypać bułką tartą.
- Piec około 50 minut w temperaturze 200°C.