Rolada z indyka nadziewana wątróbką – dobra na obiad i na chleb

Rolada drobiowa
Autor: Shutterstock Rolada drobiowa z naszym farszem nabiera maślanego posmaku
łatwy
40 min
6

Ta rolada smakuje i na ciepło, i na zimno. Jest krucha i jednocześnie soczysta, a ten farsz... Sam w sobie jest pyszny, a otulony piersią indyka staje się fantastyczną alternatywą dla wędliny. Spróbujcie.

SKŁADNIKI

  • pierś z indyka (możemy też użyć piersi z kurczaka)
  • przyprawy: sól, pieprz biały, lubczyk, ostra papryka
  • farsz:
  • 1 wątróbka drobiowa
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso rozbijamy tłuczkiem – powinniśmy uzyskać płaski, długi i szeroki płat. Przyprawiamy solą, pieprzem białym, lubczykiem i odrobiną ostrej papryki. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Przygotowujemy farsz. Siekamy natkę pietruszki. Surową i oczyszczoną wątróbkę rozwarstwiamy widelcem lub nożem na drobne skrawki (ma być rozdziabana). Łączymy z miękkim masłem, bułką tartą, jajkiem i natką. Doprawiamy solą i cukrem.
  • Aby farsz lepiej się trzymał mięsa, smarujemy je najpierw białkiem. Następnie nasz płat mięsa smarujemy powstałą masą, zostawiając wolne miejsca na bokach. Zawijamy te boki do środka, a następnie rolujemy mięso. Aby rolada miała ładny kształt, a farsz z niej nie uciekał, obwiązujemy ją bawełnianym sznurkiem.
  • Roladę pieczemy w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym z przykryciem w temp. 200–230ºC przez 1 godzinę, Po tym czasie otwieramy folię/zdejmujemy przykrycie i pieczemy do miękkości.
  • Jeśli zdecydujemy się na pierś z kurczaka, to zróbmy wówczas 2 małe rolady z połówek piersi.
  • W czasie pieczenia uzyskamy maślano-drobiowy sos, który jest pyszny sam w sobie. Może być też bazą do sosu np. pieczarkowego (podsmażone pieczarki zalewamy tym sosem, redukujemy, ewentualnie zagęszczamy kawałkami zimnego masła lub śmietany).
  • Rolada doskonale tężeje w lodówce i staje się świetną alternatywą dla wędlin.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej