Rolada z indyka nadziewana wątróbką – dobra na obiad i na chleb
2022-06-05
łatwy
40 min
6
Ta rolada smakuje i na ciepło, i na zimno. Jest krucha i jednocześnie soczysta, a ten farsz... Sam w sobie jest pyszny, a otulony piersią indyka staje się fantastyczną alternatywą dla wędliny. Spróbujcie.
SKŁADNIKI
- pierś z indyka (możemy też użyć piersi z kurczaka)
- przyprawy: sól, pieprz biały, lubczyk, ostra papryka
- farsz:
- 1 wątróbka drobiowa
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki bułki tartej
- jajko
- pęczek natki pietruszki
- pół łyżeczki cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso rozbijamy tłuczkiem – powinniśmy uzyskać płaski, długi i szeroki płat. Przyprawiamy solą, pieprzem białym, lubczykiem i odrobiną ostrej papryki. Odstawiamy w chłodne miejsce.
- Przygotowujemy farsz. Siekamy natkę pietruszki. Surową i oczyszczoną wątróbkę rozwarstwiamy widelcem lub nożem na drobne skrawki (ma być rozdziabana). Łączymy z miękkim masłem, bułką tartą, jajkiem i natką. Doprawiamy solą i cukrem.
- Aby farsz lepiej się trzymał mięsa, smarujemy je najpierw białkiem. Następnie nasz płat mięsa smarujemy powstałą masą, zostawiając wolne miejsca na bokach. Zawijamy te boki do środka, a następnie rolujemy mięso. Aby rolada miała ładny kształt, a farsz z niej nie uciekał, obwiązujemy ją bawełnianym sznurkiem.
- Roladę pieczemy w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym z przykryciem w temp. 200–230ºC przez 1 godzinę, Po tym czasie otwieramy folię/zdejmujemy przykrycie i pieczemy do miękkości.
- Jeśli zdecydujemy się na pierś z kurczaka, to zróbmy wówczas 2 małe rolady z połówek piersi.
- W czasie pieczenia uzyskamy maślano-drobiowy sos, który jest pyszny sam w sobie. Może być też bazą do sosu np. pieczarkowego (podsmażone pieczarki zalewamy tym sosem, redukujemy, ewentualnie zagęszczamy kawałkami zimnego masła lub śmietany).
- Rolada doskonale tężeje w lodówce i staje się świetną alternatywą dla wędlin.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego