Rewelacyjne nóżki kurczaka duszone z pieczarkami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Nóżki kurczaka duszone z pieczarkami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Pyszne mięso w aromatycznym sosie grzybowym idealnie pasuje do kopytek lub klusek francuskich.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 nóżki kurczaka, czyli tzw. tylne ćwiartki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 500 g brązowych pieczarek
- 125 ml białego wina wytrawnego
- 250 ml bulionu drobiowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć. Marchewkę pokroić w grube plasterki. Grzyby pozostawić w całości. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku rozgrzać oliwę z masłem.
- Włożyć nóżki do naczynia, skórą do dołu i zrumienić, następnie odwrócić i zrumienić z drugiej strony.
- Dodać pokrojoną marchewkę, grzyby, czosnek i tymianek. Smażyć 4-6 minut.
- Wlać bulion, przykryć pokrywką i zmniejszyć płomień. Dusić 30 minut.