Ratatouille z kurczakiem: przepis na jednogarnkowe mięsne ratatuj

 Ratatouille z kurczakiem: przepis na jednogarnkowy mięsny ratatuj
Autor: Shutterstock.com Składniki na drobiowy ratatuj i gotowy ratatuj z kurczakiem
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ratatouille z kurczakiem to prosta wersja klasycznego francuskiego dania. Cukinia, bakłażan i pomidory gotowane w jednym garnku z przyprawionym kurczakiem, aby uzyskać zdrowe, aromatyczne i kojące letnie danie. Wypróbujcie i podzielcie się z nami wrażeniami! 

Obiady jednogarnkowe z sezonowymi warzywami należą do najłatwiejszych do przygotowania. Możesz ugotować pyszne danie na jednej głębokiej patelni lub w żeliwnym garnku, zaczynając od usmażenia mięsa (np. kurczaka), dodając przyprawy i warzywa. To świetny sposób na delektowanie się bakłażanem, cukinią i dojrzałymi soczystymi pomidorami. Jeśli chcesz, możesz pominąć kurczaka i w jego miejsce dodać gotowaną ciecierzycę lub czarną fasolę jako zdrowe źródło białka.

To jednogarnkowe ratatouille z kurczakiem to sycące, komfortowe jedzenie, idealne na letnie wieczory. Podawaj z ryżem, puree ziemniaczanym lub po prostu tak jak gulasz w misce. I nie zapomnij o chlebie! Jest idealny do wchłonięcia każdego kawałka sosu!

JAK ZROBIĆ RATATOUILLE Z KURCZAKIEM?

Zacznij od rozgrzania oleju w dużym rondlu. Dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż przestanie być różowy. Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez 2 minuty. W ten sposób kurczak będzie aromatyczny. Lubię też podsmażyć czosnek i cebulę z kurczakiem, aby nadać mu jeszcze więcej smaku. Wyjmij kurczaka na talerz i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej więcej oleju, dodaj czosnek i cebulę i smaż, aż cebula będzie prawie przezroczysta. Dodaj cukinię, bakłażana i posiekane pomidory. Duś do miękkości. Dodaj usmażonego kurczaka, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 do 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj. Smacznego!

NAJLEPSZE WARZYWA DO TEGO DANIA:

Tradycyjnie ratatouille przyrządza się z pomidorów, bakłażana, cukinii lub kabaczka. Czasami dodaje się ziemniaki. Możesz pominąć świeże pomidory i użyć pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki lub dodać pulpę pomidorową W razie potrzeby dostosuj przepis do swoich możliwości. Lubię używać świeżych soczystych pomidorów, szczególnie prosto z ogródka. Ale to nie jest konieczne! 

Do tego dania można obrać cukinię i bakłażana lub pozostawić skórę. To zależy od twoich preferencji.

CZY MOGĘ ZAMROZIĆ TO DANIE?

Tak! Po ugotowaniu całkowicie ostudź naczynie, podziel na pojemniki do zamrażania i zamrażaj do 3 miesięcy. Rozmroź i zagotuj przed podaniem.

JAK SERWOWAĆ RATATOUILLE Z KURCZAKIEM?

Możesz podawać to jednogarnkowe ratatouille jako gulasz w misce. Dodaj pokrojoną bagietkę lub kromki chleba na zakwasie. Świetnie smakuje również z dużą łyżką ryżu . Możesz również zrobić  tłuczone ziemniaki i polać je ratatouille. Dodaj jeszcze trochę tartego sera i uczta gotowa!

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonej na małe kawałki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki włoskiej mieszanki ziół przyprawowych
  • 1 mała żółta cebula
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 bakłażan pokrojony w grubą kostkę
  • 2 średnie cukinie pokrojone w półksiężyce
  • 2 średnie pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka siekanych pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od rozgrzania oleju w dużym rondlu. Dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż przestanie być różowy.
  • Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez 2 minuty. W ten sposób kurczak będzie aromatyczny. Lubię też podsmażyć czosnek i cebulę z kurczakiem, aby nadać mu jeszcze więcej smaku.
  • Wyjmij kurczaka na talerz i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej więcej oleju, dodaj czosnek i cebulę i smaż, aż cebula będzie prawie przezroczysta.
  • Dodaj cukinię, bakłażana i posiekane pomidory. Duś do miękkości.
  • Dodaj usmażonego kurczaka, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 do 10 minut.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj. Smacznego!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej