Ragout z indyka - prosty przepis na indyka z charakterem

Ragout z indyka -  prosty przepis na indyka z charakterem
Autor: Shutterstock Mięso z indyka duszone z aromatycznymi dodatkami zyskuje na smaku
łatwy
45 min
4

Dieta niskokaloryczna

Ragout z indyka to danie łatwe do przygotowania, które dodaje indyczemu mięsu pazura. Aromatyczne przyprawy, warzywa o zdecydowanym smaku dobrze się komponują z neutralnym w smaku mięsem indyczym.

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg piersi z indyka lub gotowego  mięsa na gulasz z indyka
  • masło lub olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 250 g pieczarek
  • bulion drobiowy lub warzywny do podlania
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 papryczka chili
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w grubą kostkę, przełożyć do miski, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Obsmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  • Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek przepuszczony przez praskę.
  • Papryki pokroić w dużą kostkę. Pieczarki - jeśli małe - pokroić na ćwiartki, duże - w plasterki.
  • Przełożyć paprykę i pieczarki na patelnię. Smażyć przez chwilę, podlać wywarem. Dusić 25 minut.
  • Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać. Przyprawić pokrojoną w krążki papryczką chili oraz solą.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej