Ragout z indyka - prosty przepis na indyka z charakterem
2022-02-16
łatwy
45 min
4
Dieta niskokaloryczna
Ragout z indyka to danie łatwe do przygotowania, które dodaje indyczemu mięsu pazura. Aromatyczne przyprawy, warzywa o zdecydowanym smaku dobrze się komponują z neutralnym w smaku mięsem indyczym.
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg piersi z indyka lub gotowego mięsa na gulasz z indyka
- masło lub olej do smażenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 250 g pieczarek
- bulion drobiowy lub warzywny do podlania
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 papryczka chili
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w grubą kostkę, przełożyć do miski, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Obsmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu.
- Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek przepuszczony przez praskę.
- Papryki pokroić w dużą kostkę. Pieczarki - jeśli małe - pokroić na ćwiartki, duże - w plasterki.
- Przełożyć paprykę i pieczarki na patelnię. Smażyć przez chwilę, podlać wywarem. Dusić 25 minut.
- Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać. Przyprawić pokrojoną w krążki papryczką chili oraz solą.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego