Ragout z indyka - prosty przepis na indyka z charakterem
      2022-02-16
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Dieta niskokaloryczna
Ragout z indyka to danie łatwe do przygotowania, które dodaje indyczemu mięsu pazura. Aromatyczne przyprawy, warzywa o zdecydowanym smaku dobrze się komponują z neutralnym w smaku mięsem indyczym.
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg piersi z indyka lub gotowego mięsa na gulasz z indyka
 - masło lub olej do smażenia
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 papryka czerwona
 - 1 papryka żółta
 - 250 g pieczarek
 - bulion drobiowy lub warzywny do podlania
 - 4 łyżki przecieru pomidorowego
 - 1 papryczka chili
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w grubą kostkę, przełożyć do miski, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
 - Obsmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu.
 - Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek przepuszczony przez praskę.
 - Papryki pokroić w dużą kostkę. Pieczarki - jeśli małe - pokroić na ćwiartki, duże - w plasterki.
 - Przełożyć paprykę i pieczarki na patelnię. Smażyć przez chwilę, podlać wywarem. Dusić 25 minut.
 - Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać. Przyprawić pokrojoną w krążki papryczką chili oraz solą.
 
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego