Pyzy z Różyca - przepis tradycyjnej kuchni warszawskiej
2021-03-29
średni
40 min
4
Pyzy, gorące pyzy - takie zachęty pań sprzedających pyzy na bazarze Różyckiego pamięta każdy, kto był tam choć raz. Pyzy sprzedawane były w słoikach owiniętych w gazetę, by dłużej trzymały ciepło. Ich smak wiele osób wspomina z rozczuleniem. Proponujemy im pyzy według przepisu Jerzego Nogala - miłośnika warszawskiej tradycyjnej kuchni.
SKŁADNIKI
- 1200 g ziemniaków w skórkach - odmiana mączysta
- 2 cebule
- 200 g wędzonego boczku
- 40 ml oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć.
- Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oliwie.
- 200 g ziemniaków ugotować, pozostałe umyć i obrać, po czym zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć na sito i mocno odcisnąć. Musi powstać dość sucha masa.
- Ugotowane ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę.
- Odważyć 90 g i połączyć z 340 g odciśniętych, surowych ziemniaków.
- Wymieszać dokładnie i dodać skrobię, która powstała na dnie miski z płynem po odciśnięciu startych ziemniaków.
- Ciasto wymieszać i uformować kuleczki o średnicy około 3 cm.
- Pyzy ugotować w lekko osolonej wodzie na delikatnym ogniu, aż wypłyną, a następnie jeszcze 3 minuty.
- Ugotowane nałożyć do słoiczków lub misek i omaścić podsmażoną cebulką z boczkiem.