Pyszne udka kurczaka duszone z kapustą i grzybami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pyszne udka kurczaka duszone z kapustą i grzybami to świetne danie obiadowe. Mamy tu sycące, soczyste mięso oraz pożywne warzywa i grzyby. Te ostatnie są dobrym źródłem minerałów i beta-glukanu. Przepis zaczerpnięty z kuchni azjatyckiej przypadnie do gustu całej rodzinie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 udek kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 150 g grzybów, shitake lub drobnych brązowych pieczarek
- 1 kapusta pak-choi lub pekińska, pokrojona na ósemki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej, sproszkowanej papryki
- 0,25 łyżeczki ostrej papryki
- 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać granulowany czosnek ze słodką i ostrą papryką, dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Mieszanką natrzeć udka kurczaka.
- Na patelni rozgrzać olej, zrumienić udka.
- Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Mleko wymieszać z bulionem i mąką. Wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia.
- Z powrotem ułożyć na patelni udka kurczaka.
- Dodać grzyby, przykryć pokrywką i dusić 30 minut.
- Na koniec dodać kapustę, pozostawić ją na wierzchu, nie mieszać, ponownie przykryć pokrywką i dusić 4-6 minut. Kapusta ugotuje się na parze gotującego się sosu.
- Podawać na ugotowanym ryżu.